Belegger haalt de neus op voor private equity

Deals worden te duur en leveren te weinig op tot diep in 2023.

Private-equitypartijen hebben moeite om geld van beleggers aan te trekken voor overnames van bedrijven. Gerenommeerde fondsen als die van Apollo en Carlyle krijgen steeds vaker nee te horen van pensioenfondsen en beleggers. Dit meldt het Financieele Dagblad. Volgens de krant is er een einde gekomen aan de snelle groei van de sector.

Het FD wijst naar Carlyle, dat in Nederland onder meer eigenaar is van het voormalige Akzo Specialty Chemicals. Het kost dit bedrijf meer tijd om 22 miljard dollar op te halen voor investeringen in Amerikaanse bedrijven. In plaats van maart volgend jaar, zal dat nu pas in het najaar zijn.

Voorts wijs het FD naar het Amerikaanse private-equitybedrijf Apollo, dat ook meer tijd nodig heeft om een nieuw investeringsfonds op te richten. Blackstone zou de lancering van een fonds zelfs helemaal uitstellen, meldde de Financial Times.

Sombere dagen voor de private-equitybedrijven blijken voorts uit cijfers van dataverzamelaar Preqin. Dit jaar halen fondswervers 537 miljard dollar op, het laagste niveau sinds 2015. Vorig jaar was dat nog 697 miljard dollar.

Lenen voor overnames gaat ook moeizaam, vervolgt het FD. Banken zijn karig met het verstrekken van overnamekredieten, volgens de krant omdat ze er recent veel geld op verloren. De verwachting is dat deze malaise in deals duurt tot de tweede helft van komend jaar.

Waar financiering nog wel lukt, is die een stuk duurder geworden door de gestegen rente. Daarnaast kampen bedrijven wereldwijd met de gevolgen van de hoge inflatie, een nakende recessie en haperende toeleveringsketens uit Azië, en dat weegt eveneens op de rendementen.

Toch stijgt het relatieve aandeel private equity in de portefeuilles van pensioenfondsen, verzekeraars en andere professionele beleggers. Dat komt volgens het FD omdat aandelen- en obligatiekoersen dit jaar flink in waarde zijn gedaald, terwijl de prijzen van de bedrijven die in handen zijn van private-equityhuizen langzamer dalen. Door het grote aandeel van private equity in de portfolio's zouden professionele beleggers minder nieuw geld beschikbaar stellen voor nieuwe private-equityfondsen. Anders zou het aandeel van private equity een te groot aandeel krijgen in de beleggingsmix.

Een andere reden voor de lauwe interesse in deals, is dat alternatieven aanlokkelijker zijn geworden, concludeert het FD. Obligaties zijn door de gestegen rentes een aantrekkelijker beleggingscategorie en sommige aandelen door de gedaalde beurskoersen ook.

Private equity heeft een aantal gouden jaren achter de rug, geholpen door de gestaag dalende rente. Dat leidde tot hoge rendementen, waardoor er weer meer geld naar de sector stroomde. Nederlandse pensioenfondsen als ABP en PFZW zijn grote beleggers in private equity. "Je zou kunnen zeggen dat de sector terugkeert naar een normaler groeitempo, zoals van voor de pandemie", zegt een woordvoerder van een Amerikaanse investeerder, die niet met naam genoemd wil worden.

 

Related articles