De belangrijkste opkomende markt voor fusies en overnames is…
• Vooral bedrijven uit Oost-Europa zullen actief zijn in grensoverschrijdende deals waar partijen uit de Benelux bij betrokken zijn.
• Bedrijven uit opkomende markten uit China, Zuidoost-Azië en India, evenals die uit het Midden-Oosten, worden ook vaak genoemd.
• Helemaal onderaan de lijst staan bedrijven uit Latijns-Amerika en Afrika
De opkomende markten voor grensoverschrijdende fusies en overnames (M&A) veranderen voortdurend, en de verwachting is vaak dat landen zoals China, India, en andere Aziatische grootmachten deze markt zouden domineren. Echter, verrassend genoeg wijzen recente bevindingen uit het M&A Trendonderzoek Benelux 2024/2025 op een andere ontwikkeling….
Niet bedrijven uit China, India, de ‘BRIC-landen’ of de ‘Aziatische tijgers’ lijken uit te groeien tot de opkomende markten die het meest actief zijn in grensoverschrijdende fusies en overnames waarbij bedrijven in de Benelux betrokken zijn. Eerder lijken vooral Oost-Europese bedrijven in trek.
Dat blijkt uit het M&A Trendonderzoek Benelux 2024 / 2025 van M&A en Ansarada. Voor dit onderzoek namen 175 Nederlandse en Belgische M&A-professionals deel aan een online survey en interviewde de redactie van M&A 35 dealmakers live.
Lees dit digitale magazine nu gratis en zonder registratie:
De groeiende rol van Oost-Europa op het wereldtoneel
Dit is een verrassend resultaat. Tenslotte is de verschuiving van het economische zwaartepunt van West naar Oost een van de meest kenmerkende geopolitieke en economische trends van onze tijd. Deze verschuiving wordt gekenmerkt door de toenemende economische macht van Aziatische landen, met name China en India, terwijl de relatieve economische dominantie van westerse landen afneemt. Dan zou je toch verwachten dat bedrijven uit die Aziatische landen de komende jaren ook het actiefst zullen worden op M&A-gebied in de Benelux? Maar zo is het niet, tenminste niet volgens veel deelnemers aan het onderzoek. Zij zien bedrijven uit Oost-Europa eerder als potentiële kopers.
Bovendien zijn er in Oost-Europa veel tech-bedrijven actief die interessant zijn voor private equity en venture capital-fondsen uit de Benelux. “Ik geloof dat Oost-Europa, met name Polen en Oekraïne, een groot potentieel heeft”, constateert Ida Kuijken, Partner bij Fortino Capital. “Deze landen hebben een schat aan technologietalent en veel startups en scale-ups, waardoor ze interessant zijn voor talentwerving en software-investeringen. Ondanks de huidige politieke situatie beschikt Oekraïne over veel onbenut potentieel. Tegenwoordig hebben ze minder toegang tot westers kapitaal.”
Sander Neeteson, Hoofd Corporate Finance bij ABN AMRO identificeert Oost-Europa eveneens als de meest actieve opkomende markt voor cross-border deals met de Benelux. Deze keuze is grotendeels gebaseerd op de huidige ‘pijplijn’ van deals van zijn eigen team. Maar los daarvan lijkt Oost-Europa een regio met groeipotentieel. Dit en de toenemende economische integratie met West-Europa maakt het tot een aantrekkelijke markt voor Benelux-bedrijven die willen uitbreiden.
Ook voor inbound M&A wijzen verschillende experts die de redactie van M&A heeft geïnterviewd op Oost-Europa. Ze wijzen erop dat Oost-Europa veel succesvolle bedrijven herbergt, die hun vleugels willen spreiden. De Benelux is dichtbij, dus het ligt voor de hand om daar het overnamepad op te gaan.
Marktlink ziet zoveel kansen in de regio dat de overnamespecialist in Oktober een kantoor in Polen heeft geopend. Managing Director Tom Beltman wijst erop dat sinds de val van de muur in 1990, er nu een groep bedrijven is die dertig jaar oud is met opvolgingsproblematiek. Daarnaast ziet hij veel kopers uit Oost-Europa die geïnteresseerd zijn in West-Europese bedrijven. Hij benadrukt dat Oost-Europa qua inwonersaantal net zo groot is als Duitsland, wat vaak onderschat wordt.
Zuidoost-Azië en India: goede tweede en vierde
Zuidoost-Azië wordt gezien als de op één na belangrijkste opkomende M&A-markt terwijl India op de vierde plek staat. Het zijn dynamische economieën, luidt het oordeel, die zich de komende jaren wellicht ook sterker zullen laten gelden in de Benelux.
Een enkele expert ziet nu al verhevigde overnameactiviteiten vanuit deze landen uit het Oosten. Zoals Philippe Craninx, Managing Partner bij fusie- en overnamespecialist Moore Corporate Finance. “Ik zet Zuid-Oost Azië op één. Maar we zien nu al veel bedrijven uit India deze kant op komen.”
Ook Joost den Engelsman, Head of Private Equity bij NautaDutilh, gelooft dat als er één regio actiever zal worden, het Zuidoost-Azië zal zijn. “De regio beschikt over een groeiende economie en een relatief jonge bevolking in vergelijking met andere. Er is ook een toenemende belangstelling van buitenlandse investeerders, wat duidelijk maakt dat als we een toename van de activiteit uit een opkomende markt zien, deze hoogstwaarschijnlijk uit Zuidoost-Azië zal komen.”
Het Midden-Oosten op de derde plek
Het Midden-Oosten wordt door ruim twintig procent genoemd als meest waarschijnlijke bron van bedrijven die hier M&A-activiteiten zullen laten zien in de komende maanden. “Als ik er één zou moeten kiezen, zou ik het Midden-Oosten zeggen, vooral vanwege de hoeveelheid beschikbaar kapitaal”, zegt Marco Gulpers, Head of Corporate Finance M&A Netherlands bij ING. “We zien veel belangstelling voor investeringen in voedselzekerheid en ESG-gerelateerde sectoren, vooral in de Benelux-markt.”
“Als ik er één zou moeten kiezen, zou ik het Midden-Oosten zeggen, vooral vanwege de hoeveelheid beschikbaar kapitaal.”
“We zien dat de grote staatsfondsen enorm aan het diversifiëren zijn”, ziet ook Jan-Hendrik Horsmeier, Partner bij advocatenkantoor Clifford Chance. “Eerst zaten ze vooral in de olie-industrie, nu investeren ze heel erg daarbuiten, in andersoortige energiebedrijven. Daarvan zijn er veel bedrijven in Europa.”
Conclusie
Hoewel de focus van veel experts vaak op Aziatische markten ligt, laat het M&A Trendonderzoek zien dat Oost-Europese bedrijven, mede door hun technologische vooruitgang en strategische ligging, een belangrijke rol spelen in grensoverschrijdende overnames in de Benelux. Deze trend lijkt zich voort te zetten, met Oost-Europa als een voorloper op dit gebied. Opkomende markten in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten worden eveneens belangrijker, wat wijst op een diversificatie van kapitaalstromen en een verschuivende focus in het internationale M&A-landschap.
Lees ook: Het lastigste land om grensoverschrijdende deals in te doen is…