De belangrijkste ESG-factoren waar overnemende partijen op sturen
Verminderen uitstoot, klimaatrisico’s en milieueffecten zijn de ESG-factoren die het vaakste worden overwogen bij deals. Maar ook sociale en governance factoren wegen steeds zwaarder mee.
Dat blijkt uit het jaarlijkse M&A Trendonderzoek van M&A en Ansarada. Klik op het onderstaande icoon om het magazine gratis en zonder inlog te lezen:
Het gaat er tegenwoordig niet meer om dat ESG een opkomend thema is, maar dat het een randvoorwaarde is om überhaupt nog te kunnen handelen als onderneming, stellen Rob van Veldhuizen en Marco Gulpers van ING. Ze spreken over een ‘new way of working’ die stelt dat er geen bedrijf is dat zonder een gedegen ESG-beleid kan.
Maar welke environmental, social en governance-factoren worden meestal overwogen tijdens het evalueren van potentiële overnamekandidaten? “Alle factoren wegen mee”, zegt Peter Toutenhoofd, Head of M&A Advisory Netherlands bij BNP Paribas. “Er is geen discussie meer met investeerders zonder ESG mee te nemen. Verminderen uitstoot, klimaatrisico’s en milieueffecten worden het vaakste overwogen. Maar ook sociale factoren wegen steeds zwaarder mee. Je kunt er niet meer omheen als bedrijf of private equity; de tijden van greenwashing zijn voorbij. Er wordt gekeken of je aan de sectornormen voldoet als minimale eis. Het hangt heel erg van de sector af wat de standaard is.”
Deze 5 ESG-factoren worden het vaakste overwogen bij een transactie:
01. Klimaatrisico’s en adaptatie
02. Arbeidsomstandigheden
03. Bedrijfsethiek en cultuur
04. Milieueffecten
05. Risicobeheer en naleving
Maar antwoorden kiezen uit de 10 factoren (zie onderstaand kader) komt een beetje neer op met hagel schieten, vindt Maurits Duynstee, Partner bij AXECO Corporate Finance. “Natuurlijk zijn arbeidsomstandigheden belangrijk als een bedrijf wordt overgenomen. Je wilt immers een goed nieuw huis voor je werknemers. Maar werkomstandigheden bij het maken van kleding in Bangladesh zijn natuurlijk van een heel andere orde van grote dan wanneer een IT-bedrijf wordt overgenomen. Daar spelen mensenrechten immers niet. De tien hier opgesomde antwoorden (zie kader hieronder) vormen een lijst die bij elke overname of fusie weer anders is, afhankelijk van het soort bedrijf. In zijn algemeenheid wil ik wel het belang van bedrijfsethiek en cultuur, bedrijfsstructuur – het goed checken van de juiste balans in bijvoorbeeld de RvB en de RvC – en het diversity & inclusion beleid noemen.”
“We kunnen niet verder gaan met de gedachte ‘business as usual’. Dat werkt niet meer. De Social is wel essentieel daar waar het gaat om het aantrekken van talent. Salaris alleen is tegenwoordig niet dé enige factor meer. Het gaat ook om perspectief, om welzijn en om purpose. Jongeren willen zich met ‘hun bedrijf’ kunnen identificeren. Daarom zegt talent eerder ‘ja’ tegen een tech or renewables startup, dan tegen een bedrijf dat winst maakt met fossiele brandstoffen.”
– Lesley van Zutphen, Bencis Capital Partners
“Het verschilt per sector, maar in het algemeen denk ik dat klimaatrisico’s en adaptatie bovenaan staan”, zegt Bas Mees, Partner bij Rutgers & Posch. “Dit is niet alleen vanwege de groeiende aandacht voor klimaatverandering, maar ook vanwege de meetbaarheid van CO2-emissies. Risicobeheer is een verrassende derde: de strenge regels, bijvoorbeeld op het gebied van privacy en gegevensbescherming, zullen sterk worden meegewogen.”
De 10 ESG-factoren die kunnen worden overwogen tijdens een overname
Environmental
– Hulpbronnenefficiëntie (gebruik van natuurlijke hulpbronnen, waterbeheer en afvalverwerking)
– Klimaatrisico’s en adaptatie (CO2-voetafdruk, energie-efficiëntie en klimaatadaptatie)
– Milieueffecten (negatieve effecten op ecosystemen, biodiversiteit en milieuvervuiling)
Social
– Arbeidsomstandigheden (arbeidsrechten, werkomstandigheden, gezondheid en veiligheid) – Diversity & Inclusion-beleid (ambities en programma’s om er te komen)
– Gemeenschapsbetrokkenheid (relaties lokale gemeenschappen, impact op lokale economieën)
– Mensenrechten (zowel binnen organisatie als in toeleveringsketen)
Governance
– Bedrijfsethiek en cultuur (ethische normen, integriteit en transparantie)
– Bestuursstructuur (samenstelling RvB & RvC, onafhankelijkheid, diversiteit, passende commissies)
– Risicobeheer en naleving (risicobeheersysteem, interne controles, anticorruptiebeleid)
“Veel bedrijven zijn bezig met het verduurzamen van de keten waar ze onderdeel van zijn. En dan is de vraag hoe ver je daarin door kan gaan. Jouw supplier kun je nog dingen opleggen, maar de supplier van jouw supplier wordt al veel lastiger zo niet onmogelijk. Daar eerlijk over zijn en communiceren is ook voor die bedrijven heel belangrijk, want je kunt het nooit 100 procent goed doen, maar je kunt er wel naar streven het zo goed mogelijk te doen.”
– Jan-Hendrik Horsmeier, Clifford Chance
Lees ook: ESG weegt steeds zwaarder mee in deals: Dit is hoe.