Belangrijkste internationale M&A-drivers zijn talent, techniek en handel

Strategische hiaten in vaardigheden, technologie en logistiek moeten worden overbrugd om te kunnen groeien.

Volgens een nieuw M&A-rapport dat vandaag is gelanceerd door het wereldwijde advocatenkantoor Eversheds Sutherland – Putting the pieces in place: The next drivers of strategic M&A – beschouwt wereldwijd 70 procent van de bestuurders de ‘triarchie’ van talent, technologie en handel als de kern van hun toekomstige M&A-bedrijfsstrategie.

• Talent: 72 procent van de bestuurders vindt het behouden en verwerven van talent belangrijk in de strategie van hun organisatie voor het komende jaar. Drie op de vijf (62%) zijn ook van mening dat de "Great Resignation" werkt als een katalysator voor fusies en overnames terwijl de strijd om talent voortduurt.

• Technologie blijft de strategieën van organisaties sturen: bijna 80 procent van de bestuurders streeft naar verbetering van hun cyberbeveiliging en driekwart streeft naar digitale transformatie. M&A wordt gezien als een snelle manier om nieuwe technologie en expertise op te nemen, waarbij 74 procent zegt dat M&A belangrijk is om technologische hiaten te overbruggen.

• Handel wordt beïnvloed door verstoring van toeleveringsketens en handelssancties en 68 procent van de bestuurders zegt dat het vergroten van de veerkracht van de toeleveringsketen het komende jaar een strategische M&A-prioriteit zal zijn en 72 procent van de bestuurders vindt het vergroten van de veerkracht van de toeleveringsketen belangrijk voor de strategie van hun organisatie in het komende jaar.

o In april 2022 zei 60 procent van de bestuurders dat door de ontwrichting van de toeleveringsketen als gevolg van de invasie in Oekraïne verticale integratie strategisch steeds belangrijker wordt.

Het wereldwijde onderzoek van Eversheds Sutherland is gebaseerd op opinieonderzoek dat begin 2022 is uitgevoerd onder 1.200 bestuurders in 16 markten over de hele wereld. Respondenten uit een breed scala van sectoren gaven een gedetailleerd en uitgebreid wereldwijd beeld. In april 2022 gaf een aanvullend onderzoek onder 75 bestuurders inzicht in de invloed van de aanhoudende invasie van Oekraïne op fusies en overnames.

Tom van Wijngaarden, Partner International M&A en Head of Corporate Netherlands bij Eversheds Sutherland, zegt: “We zijn verheugd om ons rapport ‘Putting the pieces in place: the next drivers of strategic M&A’ op de markt te lanceren. Na een paar turbulente jaren in het bredere zakelijke landschap en het conflict in Oekraïne, heeft de snel veranderende economie leiders ertoe aangezet om na te denken over hoe ze hun organisaties het beste kunnen positioneren voor de toekomst. Uit ons onderzoek blijkt dat de meerderheid van de bedrijfsleiders talent, technologie en handel als de belangrijkste factoren die van invloed zijn op het M&A-landschap beschouwt.”

Miriam van Ee, Partner International M&A bij Eversheds Sutherland, zegt: “Bedrijven worden geconfronteerd met een snel veranderende en steeds complexere zakelijke omgeving. De Oekraïne, stijgende energieprijzen, stijgende rentetarieven, inflatie, turbulente aandelenmarkten, effecten van de wereldwijde pandemie en snel veranderende technische ontwikkelingen zijn slechts enkele voorbeelden. Ons rapport "Putting the pieces in place: The next drivers of Strategic M&A" laat zien dat M&A steeds meer gedreven wordt door het hoofd te kunnen bieden aan deze uitdagingen, vertaald in de behoefte aan talent, technologie en handelscapaciteiten. Deze strategische hiaten – in vaardigheden, technologie en logistiek moeten worden overbrugd om te kunnen groeien. Hoewel Oekraïne en de bijbehorende effecten ervoor zorgen dat deals worden stopgezet of vertraagd, zien bestuurders nog steeds in dat fusies en overnames een snelle oplossing kunnen bieden.”

In een tijdperk van transparantie en steeds toenemender gebruik van social mediaplatforms die bedrijven bijna onmiddellijk ter verantwoording roepen, bleek uit het onderzoek dat merk en reputatie het meest worden gewaardeerd door 77 procent van de bestuurders, waardoor het de belangrijkste factor is bij het overwegen van wat bestuurders zullen betalen voor een target. 

Bewezen sterke punten zoals een groter marktaandeel, intellectuele eigendom en solide financiële prestaties worden door bestuurders ook als essentiële vereisten beschouwd bij het overwegen van een overname (respectievelijk door 74%, 73% en 72% van de bestuurders belangrijk genoemd).

Sterke tegenwind in 2022
Tweederde (66%) van de bestuurders is het ermee eens dat de opkomst van protectionisme nu een complexere omgeving voor fusies en overnames creëert en 67 procent is van mening dat protectionisme de blootstelling aan groeimarkten bemoeilijkt. Uit aanvullend onderzoek bleek dat 74 procent van de ondervraagden het erover eens was dat de aanhoudende invasie in Oekraïne een negatief effect heeft op fusies en overnames vanwege de directe impact van sancties. 70 procent van de organisaties erkent dat de aanhoudende onzekerheid rond de COVID-19-pandemie nog steeds een grote uitdaging is.

Gevolgen van het conflict in Oekraïne
Begin 2022 was 70 procent van de bestuurders van mening dat de belangstelling van hun organisatie voor fusies en overnames de komende twaalf maanden aanzienlijk zou toenemen. In april onthulde 90 procent van de bestuurders echter dat de invasie in Oekraïne ertoe leidde dat deals werden geannuleerd of vertraagd en 21 procent meldde dat alle fusies en overnames vanaf april 2022 werden uitgesteld.

Ondanks de turbulente start van het jaar, is de markt vaak snel bezig met het verwerken van grote gebeurtenissen, omdat bestuurders op zoek zijn naar een herwaardering en herpositionering. 

Bekijk hier het volledige rapport: ‘The next drivers of Strategic M&A’

 

Gerelateerde artikelen