‘M&A beste manier om bij te blijven met marktveranderingen’

M&A is de beste manier om de levensvatbaarheid op lange termijn veilig te stellen.

Meer dan de helft van de Britse organisaties beschouwt M&A als beste manier om gelijke tred te houden met marktveranderingen, zoals de opkomst van AI. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Time to go further, faster: Transacting to create value and accelerate transformation’ van PwC UK.

Onder transacties verstaan de business leiders fusies, overnames, divestments, joint ventures en minderheidsbelangen.

Voor veel organisaties staat er veel op het spel, omdat ze waarde willen creëren en gelijke tred willen houden met de snelle technologische ontwikkelingen, zoals Generatieve AI, terwijl ze tegelijkertijd vooruitgang moeten boeken op het gebied van Net Zero-ambities. Ruim een derde (35%) gelooft dat hun bedrijf economisch niet levensvatbaar zal zijn als ze binnen tien jaar geen significante veranderingen doorvoeren. Ze zijn zich ervan bewust dat organische ontwikkeling niet langer voldoende is en zijn er grotendeels van overtuigd dat transacties een instrumentele rol moeten spelen bij het mogelijk maken van snelle transformatie.

“In een markt waar concurrentiekracht afhankelijk is van flexibiliteit, moeten bedrijven transacties tot een integraal onderdeel van hun transformatiestrategie maken”, zegt Roberta Carter, UK Value Creation Leader bij PwC UK. “Ze moeten zich snel aanpassen, maar organische groei verliest vaak momentum als het wordt afgezet tegen de eisen van de dagelijkse bedrijfsvoering. Om de meeste waarde te creëren, moeten leiders transacties afstemmen op een gedurfde visie. Deals die het vermogen van het bedrijf om zich voortdurend aan te passen ondersteunen, hebben meer kans van slagen. Door tegelijkertijd transacties en transformaties uit te voeren, kunnen leiders een positieve cyclus tot stand brengen waarbij beide activiteiten meer waarde ontsluiten.”

Drie manieren om waarde te creëren met transacties
1. Een sterkere ESG-prestatie is er één van: bijna driekwart (72%) zegt waarschijnlijk transacties te zullen gebruiken om de uitstoot te helpen verminderen en aan hun Net Zero-verplichtingen te voldoen. Uit de bevindingen blijkt ook dat bedrijven deze ambitie eerder zullen benaderen door bedrijven af te stoten dan door nieuwe capaciteiten te verwerven.

2. Uit het onderzoek blijkt dat technologische transformatie ook een belangrijke driver van transacties is. Vooral het versnellen van de integratie van technologie en door technologie mogelijk gemaakte processen, die nu nog belangrijker worden. Zeven op de tien respondenten zeggen dat ze waarschijnlijk transacties zullen gebruiken om hun technologiegerelateerde doelen voor hun bedrijf te bereiken.

3. Talent is de derde hefboom. Volgens het onderzoek zegt zes op de tien (60%) dat ze waarschijnlijk transacties zullen gebruiken om een personeelsbestand op te bouwen met vaardigheden die klaar zijn voor de toekomst, terwijl 44 procent erkent dat deals bedrijven in staat stellen capaciteiten en vaardigheden te verwerven.

Gerelateerde artikelen