Bedrijven kiezen private equity vaker boven beursgang

Laatst gewijzigd: 02 november 2024 10:12
Dit jaar gingen er slechts drie bedrijven in Nederland naar de beurs.
Het aantal nieuwe bedrijven dat de Nederlandse aandelenmarkt betreedt, neemt in snel tempo af. De afgelopen vier jaar laten een neerwaartse trend zien, met dit jaar als dieptepunt. Dit jaar zijn er slechts drie bedrijven naar de beurs gegaan in Amsterdam, blijkt uit een marktanalyse van Wealth Management Partners (WMP).
Ter vergelijking: vorig jaar waren er vier beursnoteringen in ons land, zeven in 2022 en 29 in het jaar daarvoor. Volgens Wealth Management Partners kiezen steeds meer bedrijven voor private financiering in plaats van een plek op de beurs. Hoge kosten, toenemende complexiteit en de constante druk om elk kwartaal sterke cijfers te presenteren maken de beurs minder aantrekkelijk.
Private equity ook wereldwijd interessanter
Wealth Management Partners wijst erop dat beleggen in private bedrijven ook wereldwijd interessanter wordt. “Wereldwijd zijn meer dan 140.000 private bedrijven zijn met een jaaromzet van meer dan honderd miljoen dollar, maar het aantal beurgenoteerde ondernemingen met eenzelfde omzet blijft steken op 19.000”, zegt Olimpia den Hartogh, directeur en partner bij Wealth Management Partners .
Hogere rendementen buy-outfondsen
Historische data tonen daarnaast aan dat buy-outfondsen vaak hogere rendementen behalen dan de aandelenmarkt. De afgelopen vijf jaar was de premie van Europese buyout fondsen ten opzichte van de MSCI Europe meer dan tien procent. Een deel van dit hogere rendement wordt toegeschreven aan de illiquiditeitspremie – een extra vergoeding voor beleggers die bereid zijn hun kapitaal voor langere tijd vast te zetten.
Relatieve stabiliteit
Beleggers waarderen private equity ook om de relatieve stabiliteit, aldus Wealth Management Partners. De lagere volatiliteit in vergelijking met de aandelenmarkt levert portefeuilles op met minder koersschommelingen.

Gerelateerde artikelen