Bastiaan Vaandrager: “2018 was een fenomenaal M&A jaar”

Winnaar M&A Awards 2017 - Bastiaan Vaandrager van Rothschild won vorig jaar de M&A Award Best Advisor. 2018 was volgens hem een "fenomenaal M&A jaar".

Wat was 2018 voor een jaar voor de M&A markt?

“Het was echt een heel goed jaar. Een jaar met een record activiteit voor ons in de M&A markt, maar ook een recordjaar als het gaat om financieringen en herfinancieringen waarbij ook alternatieve manieren van funding een rol speelden. Het enthousiasme bij Private Equity kopers om kwaliteitsbedrijven te kopen blijft groot.”

Wat waren voor Rothschild de hoogtepunten van 2018?

“We hebben we dit jaar hele mooie transacties kunnen doen. Een zeer aansprekende deal is natuurlijk de Hema waar we Marcel Boekhoorn hebben geadviseerd. Daarnaast begeleidde we de verkoop van de farmadivisie van DSM, de verkoop van Ammeraal Beltech voor Advent, de verkoop van Expereo door Carlyle, de overname van Refresco door PAI en de overname van Koninklijke Sanders door Private Equity-huis 3i. Stuk voor stuk bijzondere deals.”

Het kon dus niet op dit jaar. Maar geldt dat ook voor 2019?

“Ik ben voorzichtig optimistisch voor 2019. Het is altijd uitdagend om het na een recordjaar nog beter te doen, maar ik verwacht een goed jaar. Ik ben geen doemdenker. Natuurlijk zijn er stevige macro uitdagingen zoals Brexit, maar ik denk dat dat vooral een Brits probleem zal gaan worden en niet zozeer voor continentaal Europa. Italië geeft op het moment onzekerheid, maar ik zie dat de markt nog niet structureel verstoren. De resultaten van bedrijven zijn sterk en de vooruitzichten solide.”

Zijn er toch nog uitdagingen voor het nieuwe jaar?

“Zeker. De markt wordt uitdagender en ik verwacht dat kopers kritischer zullen kijken naar
 de timing en waardering waarmee bedrijven worden aangeboden. Het interpreteren van de markt zal belangrijker worden. De hogere volatiliteit zorgt voor een nerveuze stemming op de markt en dat is niet behulpzaam voor transacties. Voorspelbaarheid en stabiliteit zijn beter!”

 

Gerelateerde artikelen