Bankiers verdienen meer aan beursgangen

Zakenbankiers hebben hun inkomsten aan het begeleiden van beursgangen dit jaar fors zien stijgen. Uit onderzoek van Thomson Reuters en Freeman Consulting blijkt dat de opbrengsten uit beursgangen sinds begin dit jaar liggen op 3,15 miljard dollar. Dat is tweederde meer dan dezelfde periode vorig jaar, bericht de Britse zakenkrant Financial Times.

Europese hausse 

Met name Europese bedrijven hebben de weg naar de beurs gevonden. Hier was er sprake van meer dan een verdubbeling van de vergoedingen voor het begeleiden van het verkrijgen van een beursnotering. Ook in Azië is het verkrijgen van een beursnotering populair.

In Europa stuwt de lage rente kapitaal richting aandelen. Bovendien heeft de economische stabilisatie in Zuid Europa een positief effect gehad op het aantal beursgangen, stelt een bankier van Morgan Stanley in Financial Times.

“Wanneer je de yields op Spaans en Grieks staatspapier ziet dalen, geeft dit mensen ruimte om hun geld te stoppen in aandelen van solide Europese bedrijven.”

Naar verwachting zullen banken hun inkomsten uit het begeleiden van beursgangen nog verder zien groeien. Dit jaar staan er nog genoeg IPO’s op de rol. Denk in ons land aan NN, IMCD en Euronext. In de VS staan er dit jaar een aantal grote IPO’s op het programma waaronder Alibaba.    

Gerelateerde artikelen