Banken: houd schulden in de boeken bij deals

Het meefinancieren van schulden maakt overnames onnodig duur.

Investeringsbankiers die complexe bedrijfsovernames faciliteren hebben een nieuwe methode ontdekt om grote deals beter mogelijk te maken. Zij adviseren om voorwaarden te vermijden die voorschrijven dat kopers van een bedrijf schulden niet meefinancieren.

In plaats daarvan moeten oude leningen in de boeken blijven, in plaats van nieuwe obligaties en leningen aan te gaan. Volgens de Financial Times hebben banken deze draai gemaakt omdat de rente stijgt en de kredieten voor deals moeilijker worden. 

Het aanhouden van schulden in de boeken kost in sommige gevallen minder dan herfinanciering, zo is nu het uitgangspunt. Vaak zijn oude schulden aangegaan tegen een aanzienlijk lagere rente dan wat nu gangbaar is.

Volgens de Financial Times zouden diverse grote deals op deze manier mogelijk zijn gemaakt, zoals de overname van de Amerikaanse retailer Albertsons door branchegenoot Kroger voor 24,6 miljard dollar en de verkoop van energiebedrijf Westinghouse aan mijnbouwbedrijf Cameco Corp voor bijna acht miljard dollar.

In de deal met Albertsons zal het grootste deel van de zeven miljard aan goedkopere schulden in de boeken blijven. Bij de verkoop van een minderheidsbelang van Westinghouse bleef de schuld van 3,4 miljard in de boeken, waarvoor de koper geen financiering meer hoefde te zoeken.
 

Gerelateerde artikelen