Banken beraden zich nog op op financiering overname Hema
Een kleine maand geleden kwam een consortium van Jumbo-familie Van Eerd en investeringsmaatschappij Parcom de overname van Hema overeen. Zij willen van Hema weer een toonaangevende en economisch gezonde onderneming maken, met oog voor het Nederlandse karakter. Een voorwaarde was en is echter het loskrijgen van een lening van €300 miljoen, grotendeels om dure lopende schulden af te kopen en daarnaast nog een bedrag om ‘schommelingen in het werkkapitaal’ op te vangen.
Deze kredietvraag werd tegelijkertijd bij de drie Nederlandse grootbanken neergelegd. De Telegraaf deed een rondgang bij ABN AMRO, ING en Rabobank en vroeg hen hoe de vlag erbij hing. Uiteraard leverde dat geen definitieve antwoorden op, behalve dan dat de kredietaanvraag in elk geval nog niet van tafel is.
“De deal tussen het consortium en Hema ziet er op zich goed uit”, oordeelt een niet nader genoemde zakenbankier tegenover de krant. “Maar Hema rendabel maken wordt ook hier nog een hels karwei.” Nog even los van het feit waarom Hema in eerste instantie in de problemen kwam, heeft dat voor een belangrijk deel te maken met de coronacrisis.
In Nederland bleven de fysieke winkels open, maar in België, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Engeland en Duitsland waren ze allemaal onderworpen aan een lockdown. Daar kwam de tweede coronagolf nog eens overheen. “Het is minder druk in de winkelstraat, maar de omzet blijft enigszins in balans vanwege de toename van de onlineverkopen.”
Veel banken – waaronder ABN AMRO, ING en Rabobank – hebben de afgelopen maanden bij elkaar opgeteld miljarden aan voorzieningen opgenomen voor leningen die vanwege de coronacrisis mogelijk niet terugbetaald gaan worden. Het lijkt op het oog vanzelfsprekend dat een dergelijke financieringsaanvraag daarom met argusogen wordt bekeken. Volgens De Telegraaf ligt er eventueel nog een uitweg in garantstelling door de overheid. “De banken kunnen de helft van het bedrag neerleggen als 80% van de overige €150 miljoen gedekt wordt door de Garantie Ondernemingsfinanciering Corona-regeling (GO-C)”, schrijft de krant.