Azerion verkoopt spellenbedrijf Youda Games

De Nederlandse uitgever van casual games Azerion stoot Youda Games af.

Het Israƫlische Playtika betaalt in elk geval 81 miljoen euro voor de overname van Youda Games aan Azerion. In het koopcontract is nog een earn-outregeling opgenomen die de verkoopsom uiteindelijk kan doen oplopen tot 150 miljoen euro.

De reden voor verkoop ligt is dat Azerion zich meer wil profileren als reclamebedrijf dan als uitgever van spellen. Hiertoe deed het verscheidene overnames, bijvoorbeeld voor in-app advertising. Het heeft eigen technologie, eigen verkoopteams en werkt voor de content samen met partners. Dit blijkt uit een persbericht van Chief Revenue Officer Sebastiaan Moesman,

De basis voor Azerion werd in 2018 gelegd met de fusie van reclamebedrijf Improve Digital met Orange Games, een Nederlandse maker van casual games. Later werden daar o.a. spellenbedrijf Spil Games aan toegevoegd en HiMedia en Zoomin.

Azerion ging eind 2021 via een SPAC-constructie naar de beurs.

Topman Atilla Aytekin is in maart 2021 tijdelijk teruggetreden uit de dagelijkse leiding omdat toezichthouder AFM onregelmatigheden onderzoekt in de handel in aandelen van het bedrijf.

Spellenuitgever Playtika is een beursgenoteerd bedrijf dat is opgericht in 2010. In de eerste drie maanden van 2023 boekte het een omzet van 656 miljoen dollar en een nettowinst van 81 miljoen. Azerion noteerde over heel 2022 een omzet van 453 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen