Axalta en Nippon Paint breken gesprekken af

De Amerikaanse verfproducent Axalta wordt toch niet overgenomen door het Japanse Nippon Paint. De partijen hebben hun onderhandelingen daarover afgebroken.

Vorige week liepen fusiegesprekken tussen het Nederlandse AkzoNobel en Axalta ook al spaak. Akzo haakte af omdat het geen overnamepremie wilde betalen. Kort daarop kwam aan het licht dat Nippon Paint een overnamebod bij Axalta had neergelegd.

Er lijkt zich een vergelijkbare situatie te hebben voorgedaan. Axalta laat in een verklaring weten dat de Japanners uiteindelijk ook niet aan de verwachtingen van het Amerikaanse bedrijf konden voldoen. Nippon Paint zou niet voldoende geld op tafel hebben gelegd. Daarnaast bestonden er twijfels of de Japanners de financiering voor deze grote deal wel rond zouden krijgen.

De details van het voorstel van Nippon Paint zijn nooit naar buiten gekomen. Het moet echter om een miljardenbod zijn gegaan. De marktwaarde van Axalta bedraagt meer dan 8 miljard dollar.

Door het klappen van de onderhandelingen tussen de Japanse verfreus Nippon Paint en zijn branchegenoot Axalta is AkzoNobel in theorie weer in beeld als samenwerkingspartner voor de Amerikanen. Dat schrijven analisten van ING in een rapport over Akzo.

AkzoNobel zal de situatie nu bekijken, zo verklaart een woordvoerder. Meer wil de zegsman hierover niet kwijt. Bij Akzo heeft de tijd de afgelopen week overigens niet stilgestaan. Het verf- en chemieconcern kondigde maandag nog aan het Thaise V.Powdertech over te nemen voor een niet genoemd bedrag. Dat betreft wel een veel kleinere overname.

(ANP/BLOOMBERG)

Gerelateerde artikelen