Avantium strikt investeerders voor Groningse plasticfabriek

Chemiebedrijf geeft nieuwe aandelen uit om technologie verder te ontwikkelen.

Het beursgenoteerde Avantium gaat nieuwe aandelen uitgeven om 45 miljoen euro op te halen. Hiermee wil het bedrijf nieuwe technologieën te ontwikkelen. 

Het bericht volgt op het nieuws dat Avantium in Delfzijl een fabriek gaat bouwen voor plantaardig plastic. Aanvankelijk zou het Nederlandse chemiebedrijf de ontwikkeling daarvan samen met BASF doen, maar de Duitse chemiereus haakte af.

De financiering is er gekomen dankzij leningen van in totaal 90 miljoen euro. Het krediet is afkomstig van ABN AMRO, ASN Bank, ING en Rabobank en het door oud-minister Wouter Bos geleide investeringsfonds Invest-NL.

Eerder beloofden de Europese Unie en een samenwerkingsverband tussen het Rijk, de provincie Groningen en tien gemeenten al in totaal 27,5 miljoen euro aan subsidies. Daarnaast steken Groningen Seaports en regionale investeringsfondsen 20 miljoen euro in de dochteronderneming van Avantium die de fabriek gaat runnen.

Avantium zegt voldoende klanten en leveranciers te hebben gevonden voor de productielocatie in Delfzijl. Volgens het bedrijf is de bouw van de fabriek, die eind 2023 klaar moet zijn, een wereldwijde primeur die helpt om plastic duurzamer te maken.

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf werkt al jaren aan plannen voor een fabriek die op grote schaal furaandicarbonzuur, kortweg FDCA, uit planten kan winnen. Die stof is weer een belangrijke bouwsteen voor een plantaardig geproduceerd plastic, PEF genaamd. 

Doordat deze plasticsoort volledig te recyclen is, zou dit materiaal uitkomst bieden voor het afvalprobleem met plastic verpakkingen.

Als afnemer van het plantaardige plastic strikte Avantium onder andere de grote bottelaar Refresco, bekend van sapmerk Wicky. Ook het Belgische verpakkingsbedrijf Resilux, het Japanse chemiebedrijf Toyobo en de Amerikaanse folieproducent Terphane tekenden contracten. Daarnaast is er een deal met een multinationaal voedingsmiddelenconcern waarvan Avantium de naam niet mag geven.

 

Gerelateerde artikelen