Autobouwer koopt lithiumbedrijfje in Australië

Stellantis wil grondstof voor autobatterijen zeker stellen.

Het auto-consortium Stellantis neemt een belang van 50 miljoen euro in de Australische start-up Vulcan Energy Resources. Deze start-up wil lithium winnen uit afzettingen in Duitsland. Stellantis is de eerste Europese autofabrikant die via een participatie investeert in de winning van grondstoffen voor batterijen van elektrische auto’s.

Autofabrikanten worstelen met stijgende prijzen voor belangrijke materialen die nodig zijn voor elektrische voertuigen, zoals kobalt, nikkel en lithium. De prijs van lithiumhydroxide van batterijkwaliteit is nu ongeveer 75 dollar per kilo, een stijging van 400 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De winst op de elektrische wagen staat daardoor onder druk. Stellantis, dat de merken Fiat en Peugeot omvat, is van plan om tegen 2030 5 miljoen auto's op batterijen te verkopen.

Door de investering van Stellantis wordt het de op één na grootste aandeelhouder van Vulcan, na oprichter en algemeen directeur Francis Wedin. Het bedrijf wordt ook gesteund door een groep van de Australische miljardair Gina Rinehart.

Vulcan heeft acht vergunningen gekregen om lithium te winnen in het Duitse Boven-Rijndal. Het metaal hoopt men te winnen uit geothermische pekel. Er is ook een exploratievergunning voor een locatie in het vulkanische gebied Monti Sabatini in de buurt van Rome.

 

Gerelateerde artikelen