Autobedrijf Pon verkoopt fokbedrijf voor rundvee aan CVC

De ooit Groningse Urus Group zou dik 600 miljoen euro waard zijn.

Volkswagen-importeur Pon Holdings verkoopt een meerderheid in zijn dochter Urus Group aan CVC Capital. Urus is een wereldwijde marktleider in de handel in stierensperma. Dat meldt het FD. Urus, ooit opgericht in Groningen, zetelt in het Amerikaanse Wisconsin en zou meer dan 600 miljoen euro waard zijn. De meeste omzet realiseert het bedrijf in de VS en Braziliƫ.

Volgens het FD zou CVC van plan zijn om het rundveefokbedrijf te laten fuseren met een ander bedrijf uit de sector. Pon zou volgens het FD na de transacties een minderheidsbelang houden in de combinatie.

Urus behaalde vorig jaar een omzet van 427 miljoen euro, een kleine stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Behalve sperma handelt het bedrijf ook in software voor boeren.

Urus is opgericht door Wijnand Pon, telg uit de gelijknamige ondernemersfamilie. Lang is het bedrijf op afstand gehouden van Pon Holdings, maar in 2021 is het toegevoegd aan de groep. Volgens het FD werd Urus toen op 300 miljoen euro gewaardeerd. De hele holding Pon zet tien miljard euro om.

De Urus Group heeft een matig jaar doorgemaakt, maar boekte volgens het FD nog wel een winst van zestig tot 65 miljoen euro winst. De betrokken bedrijven hebben de deal niet bevestigd.

Gerelateerde artikelen