Australische investeerder neemt biobrandstofspecialist over

Macquarie Asset Management investeert 175 miljoen in SkyNRG uit Delfzijl.

Het Amsterdamse bedrijf SkyNRG, specialist in de biobrandstof voor vliegtuigen SAF, komt voor twee derde in handen van Macquarie Asset Management. De Australische investeringsorganisatie steekt 175 miljoen in het Amsterdamse bedrijf.

SkyNRG is gevestigd in Amsterdam en heeft een fabriek in Delfzijl. De investering past in de ambities van het veertien jaar oude bedrijf om in 2030 fabrieken in Europa en de VS te hebben.

De biobrandstof SAF (Sustainable Aviation Fuels) wordt gezien als de oplossing voor verduurzaming van de luchtvaart. Deze term wordt gebruikt om alternatieve vliegtuigbrandstoffen te beschrijven die gemaakt zijn van duurzame en hernieuwbare bronnen. SkyNRG heeft voor de lange termijn partnerships gesloten met onder meer KLM en Boeing voor de afname van vier miljard euro aan SAF.

Met de investering komt ongeveer twee derde van het bedrijf in handen van de Australiërs. De huidige aandeelhouders van SkyNRG zijn KLM Royal Airlines, Spring Associates, Finestra SA, EME en het management.

Deze investering volgt op een reeks investeringen door Macquarie Asset Management in opkomende groene technologieën in heel Europa, waaronder de groene waterstof- en biomethaan producenten HyCC en VORN Bioenergy.

SkyNRG is veertien jaar geleden opgericht door Theye Veen en Maarten van Dijk. SkyNRG concentreerde zich aanvankelijk op het creëren van een markt voor SAF. Later is de startup doorgegroeid in R&D, advies, projectontwikkeling en de verkoop van SAF. SkyNRG levert SAF aan luchtvaartmaatschappijen en bedrijven over de hele wereld.

Er wordt een grote toekomst voorspeld voor het product SAF. Recent is de Europese SAF bijmengverplichting (ReFuelEU) van kracht geworden, wat het gebruik van SAF in de EU verplicht stelt per 2025.

De Verenigde Staten heeft voordelige fiscale maatregelen voor SAF opgenomen in de Inflation Reduction Act. SkyNRG schat dat deze wet- en regelgeving tot 650 miljard aan investeringen in de sector zal leiden richting 2050.

Gerelateerde artikelen