Arle verkoopt Fokker aan strateeg voor 706 miljoen euro

De Britse toeleverancier aan de luchtvaartindustrie GKN neemt Fokker Technologies over van investeringsmaatschappij Arle Capital. Dat maakten de bedrijven dinsdag bekend.
Met de transactie is een bedrag gemoeid van 706 miljoen euro. Het hoofdkantoor van Fokker blijft na de overname in Nederland.
Fokker, met bijna 5000 medewerkers, heeft vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Vorig jaar behaalde het concern een omzet van 758 miljoen euro. GKN is een stuk groter en naast de luchtvaart ook actief in bijvoorbeeld de auto-industrie. Het bedrijf heeft fabrieken in meer dan 30 landen, meer dan 12.000 werknemers en behaalde vorig jaar een omzet van 3,1 miljard euro.
 
Topman Hans Büthker van Fokker sprak van "goed nieuws" voor het relatief kleine Fokker, dat met de steun van GKN verder kan groeien. "Dat is ook een belangrijke reden voor deze transactie, om verdere groei te bewerkstelligen", aldus Büthker. 
 
Geen bezuinigingen
Ook Kevin Cummings, topman van de luchtvaartdivisie van GKN, sprak van een overname waarbij Fokker wordt gezien als de perfecte match, gelet op de overlap tussen de bedrijven. "Kostenreductie is niet de reden voor de transactie", aldus Cummings. Hij benadrukte dat GKN bereid is extra te investeren om de huidige programma’s van Fokker te versnellen. 
  
Fokker is gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van lichtgewicht vliegtuigonderdelen, bekabeling en landingsgestellen. Ook zorgt het bedrijf voor onderhoud, reparatie en logistieke diensten bij luchtvaartmaatschappijen.
De afronding van de overname wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2015. Zo moeten bijvoorbeeld nog mededingingsautoriteiten in Europa en de Verenigde Staten goedkeuring geven.
 
Fokker blijft
Als de acquisitie is voltooid, wordt Fokker, onder het nieuwe eigenaarschap, een nieuwe entiteit binnen GKN Aerospace, staat in de verklaring. Het merk Fokker blijft bestaan. Daarnaast blijft de Nederlandse producent van vliegtuigonderdelen werken aan zijn R&D in Nederland. Ook de parnterships met de Nederlandse overheid en kennisinstituten blijven intact.   
 
Verkoper Arle Capital, gevestigd in Londen, is een internationaal private equity huis dat meer dan 2 miljard euro vermogen onder beheer heeft van verschillende soorten beleggers. "Deze aankondiging is een belangrijk moment in de geschiedenis van Fokker," aldus John Arney, Managing Partner van Arle. "Iedereen is opgetogen over de uitkomst van de verkoop."
 
Fokker Technologies is een restant van de voormalige vliegtuigfabrikant Fokker die in 1996 failliet ging. Vier gezonde bedrijfsonderdelen maakten een doorstart onder de vleugels van industrieconcern Stork, dat in 2008 werd overgenomen door de Britse investeerder Candover waar Arle Capital later uit voortkwam. In 2012 werd Fokker losgekoppeld van Stork en ging het weer zelfstandig opereren. 
(ANP/MenA.nl)
 
Gerelateerde artikelen