Arcola stapt in lucratieve markt voor voedingssupplementen

Benelux private equity firma Arcola verwerft Golden Naturals.

Arcola, een in Amsterdam gevestigde private-equity firma die zich richt op dynamische, groeiende MKB-bedrijven in de Benelux-regio, heeft een meerderheidsbelang verworven in Golden Naturals, een in Brabant gevestigde leverancier van hoogwaardige vitamines, mineralen en supplementen in Nederland, een markt van meer dan 740 miljoen euro.

Golden Naturals heeft een snelgroeiend e-commerce platform en groothandels- en detailhandelskanaal. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (56%) maakt gebruik van voedingssupplementen, en deze markt groeit snel. Ongeveer een derde van deze aankopen wordt online gedaan, een trend die versnelt en traditionele winkelverkopen overtreft.

Het winstgevende e-commerce platform van Golden Naturals, dat het snelst groeiende verkoopkanaal is, is naar verwachting tegen het einde van 2023 goed voor ongeveer 50 procent van de bedrijfsopbrengsten, en zal een steeds grotere bijdrage leveren aan het samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) van het bedrijf van twaalf procent voor de periode 2019-2023.

“Golden Naturals is een vertrouwd en erkend merk in de opkomende markt voor voedingssupplementen en natuurlijke gezondheidszorg”, zegt Benoît Lammens, oprichter van Arcola. “Deze eigenschappen zijn essentieel voor succes in een sector die bekend staat om zijn klantloyaliteit, veelheid aan productreeksen en uitgebreide distributienetwerken. Met zijn sterke e-commerce aanbod en brede distributie is Golden Naturals goed gepositioneerd om mee te liften op de groeiende bewustwording van het belang van ‘slimme voeding’ voor de algehele gezondheid. De investering van Arcola stelt het bedrijf in staat om voortdurend zijn productassortiment en distributiekanalen uit te breiden, terwijl het actief streeft naar een buy and-build-strategie gericht op het verwerven van complementaire bedrijven met een sterke strategische fit.”

In deze deal heeft Arcola samengewerkt met Rob Drenth, een leider in de sector met zeventien jaar ervaring in de markt voor ‘over-the-counter’ supplementen, die heeft deelgenomen aan meer dan twintig M&A-transacties in de markt. Hij was voorheen CEO van de in Nederland gevestigde Vemedia Consumer Health Group. Daarvoor was hij Vice-President International Customers, en CEO Household & Bodycare Nederland en België voor Sara Lee Corporation. Drenth is mede-investeerder in de transactie met Golden Naturals en zal een zetel in de raad van advies van het bedrijf innemen.

Arcola werd geadviseerd bij deze transactie door JB Law (Legal), FTI-Bold (Financial), Atlas Fiscalisten (Tax) en YES CF (Debt Advisory).

Over Arcola
Arcola investeert in dynamische groeibedrijven met kwalitatieve inkomsten en verdedigbare marges, voornamelijk in het MKB-segment (bedrijven met een EBITDA variërend van een half miljoen tot drie miljoen euro. Dit segment is moeilijk toegankelijk voor beleggers en wordt daarom vaak over het hoofd gezien. Arcola biedt portfoliobedrijven financieel en strategisch inzicht en kapitaal. Het kan daarnaast putten uit een uitgebreid netwerk van ervaren ondernemers en mede-investeerders uit nauw verwante industrieën. Hierdoor wordt een andere dimensie van expertise en ervaring toegevoegd aan managementteams, die al een succesvolle marktformule hebben aangetoond en de volgende stap willen zetten in de opbouw van hun bedrijven.

 

 

Gerelateerde artikelen