Architect van ABN AMRO overname heeft spijt van de deal

Andrea Orcel, directeur van de investment bank tak van UBS, praat in een interview met Financial Times (FT) over UBS en investment banking. Ook een van zijn minder geslaagde deals komt ter sprake: de overname van ABN AMRO ter waarde van 72 miljard euro. “Am I sorry to have done this? Yes I am."

Ooit wil hij de CEO worden van een bank, laat hij in het interview met FT weten. Maar voorlopig is hij nog de co-CEO van de investment banking tak van de Zwitserse bank UBS. Nederlanders zullen de dealmaker vooral kennen als een van de architecten van de desastreuze overname van ABN AMRO in 2007 door het consortium Fortis, Barclays en Banco Santander. 

Orcel adviseerde het trio kopers, waarvan er twee niet lang daarna genationaliseerd werden. De overname staat symbool voor de hoogmoed van het internationale bankwezen. Mede door de aankoop van ABN AMRO, waren de kapitaalbuffers van Fortis en RBS zo verzwakt dat deze banken gered moest worden door de overheid. Fortis leed een boekhoudkundig verlies op de transactie van 24 miljard. Uiteindelijk werd ook overnameprooi ABN AMRO door de staat genationaliseerd. 

Yes I am
Sommige aspecten van de deal hadden anders gemoeten, aldus Orcel tegenover de Britse bode. Maar hij blijft er bij dat het andere tijden waren. Kapitaalbuffers van banken waren bijvoorbeeld nog geen issue en de kwaliteit van overgenomen assets werd minder kritisch bekeken in deals. Toch heeft Orcel wel een zekere spijt. “Am I sorry to have done this? Yes I am, when you do something and you’re really convinced and the outcome is not what you expect . . . you are sorry that it didn’t come out that way.” 

Ondanks zijn betrokkenheid bij een van de meest omstreden deals in de recente geschiedenis, wordt Orcel nog alom gerespecteerd, zo is te lezen in het portet van FT. "He has the X factor," zegt een voormalige collega. "Clients love him."

Lees hier het hele verhaal

Gerelateerde artikelen