Apleona doet mega-overname in Duitsland en wil verder groeien in Benelux middels M&A

Apleona is middels buy & build strategie op weg naar marktleiderschap in facilitaire dienstverlening.

Recentelijk heeft Apleona in Duitsland de overname van de Gegenbauer Group afgerond, een bedrijf met een gemiddelde jaarlijkse omzet van 900 miljoen euro. Met deze overname ontstaat een facilitair manager met 40.000 werknemers verspreid over Europa en een omzet van grofweg 3,5 miljard euro.

Apleona wil in Europa de leidende speler worden op het gebied van facilitaire dienstverlening en in het bijzonder op het gebied van technisch onderhoud. Dit sluit aan bij ontwikkelingen in de markt. Facilitaire dienstverlening wordt steeds complexer en klanten willen ontzorgd worden, ook buiten de landsgrenzen.

“Facility management is in de afgelopen jaren steeds complexer en veeleisender geworden waarbij klanten geïntegreerde diensten verlangen in plaats van individuele services” aldus Raphael Fainac, Chief Transformation Officer binnen Apleona. “Onze klanten verwachten de volledige controle te hebben over hun gebouwen en dit terwijl gebouwen meer digitaal en energie-efficiënter worden en de reguleringen strikter. Het outsourcen van facility management maakt voor klanten significante ruimte vrij in staffing en tijd – en biedt daarnaast de mogelijkheid om te profiteren van de professionele services van een marktleider.” 

De overname van Gegenbauer staat dan ook niet op zich. Apleona is in 2021 overgenomen door PAI Partners en is sindsdien actief op overnamepad. In de afgelopen twee jaar is er reeds een groot aantal overnames gedaan in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Oostenrijk, Polen en Duitsland. 

Ook de Benelux staat nadrukkelijk op agenda bij Apleona. “De Benelux is een belangrijke Europese markt en een essentiële locatie voor ons. We hebben lokale en internationale klanten in de Benelux en we willen onze dienstverlening via anorganische groei verder versterken”, aldus Bas van Rijn, managing director van Apleona Nederland en België. 

Van Rijn legt uit: “We zijn opzoek naar kleinere en middelgrote overnames met een minimale omzet van twintig miljoen euro. Idealiter, zoeken we naar opzichzelfstaande Facility Management bedrijven met een sterk managementteam die willen aanblijven en bijdragen aan onze groei en het succesverhaal, zowel nationaal als internationaal. Ondanks dat Apleona een internationaal bedrijf is, is het voor ons belangrijk om diep ingeworteld te zijn in de verschillende regio’s. Apleona Nederland blijft een Nederlands bedrijf en wordt hierom op de Nederlandse manier geleid, daarbij steunend op de universele standaarden en service-eisen van de Groep” aldus Bas van Rijn.

Die lokale verankering met ondersteuning vanuit de groep vertaalt zich ook in de M&A strategie van Apleona. Apleona werkt met lokale partners om deals te sourcen. In Nederland werken zij hiervoor met Crown Deal Partners. Daarnaast heeft Apleona een professionele M&A afdeling op het hoofdkantoor die snel kan doorpakken op deals. 
 

Gerelateerde artikelen