A&O en PwC doen de meeste Brexit-deals

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:15
Advocatenkantoor Allen & Overy, accountancyfirma PwC en zakenbank Rothschild zitten midden in het Brexit-geweld en doen de meeste Brits-Nederlandse deals. 

[scroll omlaag voor alle Brits-Nederlandse dealmakers en de Top 5 Britse deals]

Van de advocatenkantoren is Allen & Overy betrokken bij de meeste Brits-Nederlandse deals, PwC is de meest actieve accountancyclub en Bastiaan Vaandrager van Rothschild is de zakenbankier met de meeste overzeese deals. PwC adviseert daarbij ook het vaakst de Britse partij in een deal.

Dealmaking tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk (VK) zit sinds 2016 al in de slop. Het aantal deals piekte in 2015 en zakte toen langzaam tot een dieptepunt in 2018. Of dit te wijten is aan de Brexit is koffiedik kijken, maar 2016 was wel het jaar van de Brexit-vote. 

 

Wait and see approach

Bastiaan Vaandrager van Rothschild is regelmatig betrokken bij Brits-Nederlandse deals. Hij heeft jaren in het Verenigd Koninkrijk gewoond en is nog regelmatig in Londen. Hij ziet bedrijven nu de kat uit de boom kijken, maar heeft alle vertrouwen in de kwaliteiten en ambitie van de trotse Britten. “Nu zie je bij veel bedrijven nog een wait and see-approach, maar als er eenmaal duidelijkheid is over de Brexit, dan verwacht ik dat de Britten alles op alles gaan zetten om de economie goed te laten groeien. Generaliserend kan je zeggen dat Britten hoogopgeleide trotse, industriële professionals zijn die kunnen rekenen op een grote thuismarkt.” Belangrijk nu is dat het politieke speelveld in het VK enigzins tot rust komt en structurele plannen gemaakt worden voor na de Brexit. Investeren in de economie van de toekomst is nu prioriteit.

Vaandrager merkt dat niet-Britse bedrijven nu nog vragen hebben over dealmaking in het Verenigd Koninkrijk, maar dat zijn niet per definitie dealbreakers. “Het adagium never waste a good crisis leeft zeker bij internationale ondernemingen en investeerders als ze naar het VK kijken. Die zien in deze ontwikkelingen juist ook kansen om zaken te doen.” Voor de M&A-praktijk van Rothschild in Londen ziet Vaandrager dan ook geen probleem. “Wij blijven werken zoals we werken en Londen blijft een aantrekkelijke dynamische stad voor jong talent om carrière te maken. De stad is de enige echte internationale metropool in Europa.”

Britse private-equity-fondsen

Remco van Daal, partner van de transaction-services-praktijk van PwC, ziet bedrijven puzzelen met de verschillende Brexit-scenario’s. “We zien dat partijen trachten in kaart te brengen wat de impact is van een Brexit op een transactie. Momenteel is er nog veel onzekerheid. Internationale ondernemingen die veel business doen met het VK of daar indirect van afhankelijk zijn zullen zeker impact zien. Dit kan overigens zowel negatief als positief zijn.” 

Van Daal denk wel dat de exposure van de Nederlandse M&A-markt aan de Brexit meevalt, door de grote rol van Britse private-equity-partijen (PE). “Veel van Brits-Nederlandse deals zijn feitelijk PE- transacties waarbij in London gevestigde partijen deals doen in Nederland. Dit is vaak met funding die niet uit het VK komt en voor zover de Nederlandse target geen bijzondere exposure heeft naar Brexit zal de impact daar beperkter zijn.”

 

Gerelateerde artikelen