Waar liggen de grootste investeringskansen in AI en tech?
De derde editie van het Angel Café vond wederom plaats in de prachtige The High Light van Capital C in Amsterdam. De presentatie was in handen van presentator en ondernemer JayJay Boske en Marleen Evertsz (co-founder en CEO van Nxchange en initiator van Angel Café). De aflevering werd bijgewoond door honderden ondernemers en investeerders en door duizenden geïnteresseerden thuis bekeken.
Net als bij de eerdere edities besprak Evertsz eerst het tech- en startupnieuws met de vaste gast Kauan von Novack, Managing Director van incubator Startupbootcamp. Het eerste nieuwtje was dat Startupbootcamp elf Fintech & DeFi (Decentralized Finance, red.) startups heeft toegevoegd aan haar Bold Action-portfolio, een mandje bestaande uit 90 startups waar de incubator in investeert.
Het volgende topic was – onvermijdelijk – AI. ChatGPT werd in november vorig jaar gelanceerd en heeft nu al 300 miljoen gebruikers weten aan te trekken, een gigantisch succes. Von Novack vertelde dat CEO Sam Altman van OpenAI – het bedrijf achter de AI-senstatie – eerst bij Y Combinator werkte, een Amerikaanse concurrent van Startupbootcamp. Kauan: “Daar zag hij de toekomst en die toekomst was AI.”
“In Nederland wordt AI onder meer sterk ingezet in de agritech”, vervolgde Von Novack. “Een voorbeeld is Source.ag, een AI powered indoor gardering company. Zij hebben laatst 21 miljoen euro opgehaald in een Series B financieringsronde op een waardering van 300 miljoen euro.” De wereldwijde markt voor agritech is volgens de startup-investeerder hard aan het groeien en biedt nu gouden kansen voor investeerders.Een ander nieuwtje draaide om de massale layoffs bij de grote techbedrijven in de VS. Volgens Von Novack zijn veel van de inmiddels 160.000 ontslagen tech-professionals zelf startups begonnen wat mogelijk gaat leiden tot een ‘new wave’ van startupactiviteit. De AI-startup die we volgens hem moeten volgen is Tome, een onderneming die doet wat ChatGPT doet met tekst, maar dan met beelden en storytelling. Dit bedrijf is pas anderhalf jaar geleden opgericht en Von Novack voorspelde een glanzende toekomst voor de startup.
De nieuwsupdate eindigde met de ambitie van Startupbootcamp zelf om de komende jaren in maar liefst 100.000 startups te beleggen wereldwijd, een ambitie die uiteraard niet mogelijk is zonder de inzet van AI. “Tech is de sterkste assetclass in de geschiedenis van de mens", besloot Von Novack.
Pitches: oude ambachten en vernieuwende tech
Tijdens het Angel Café kwamen ook verschillende startupondernemers pitchen. De pitches werden beoordeeld door zowel het publiek als groei-investeerder Daan Witteveen (Surmount Ventures). Remy Harrewijn was de eerste pitcher. Zijn achternaam is toepasselijk, want hij is de CEO van Chateau Amsterdam, een urban winery die unieke wijnen produceert met druivenrassen die het uit heel Europa importeert. “Hamersma gaf onze laatste vintage wijn een acht en de wijn wordt al gedistribueerd door onder meer Hema, Gorillas en Flink. En er staat een deal in de stijgers met één van de grootste supermarktketens", aldus de gepassioneerde wijnondernemer.
Witteveen vond het mooi dat het hier eens niet ging om een tech-startup, maar om een oude a
mbacht. De uitbreiding voor het proeflokaal en de wijnproducent zit niet alleen in het uitrollen van het merk, maar ook in geografische uitbreiding en het opzetten van nieuwe lokale merken. Denk aan Chateau Hamburg of, als ultieme droom: Chateau Paris.De tweede pitch werd gegeven door Peter Eiselin, oprichter van doppio, maker van slimme tweepersoons e-bikes voor in de stad. De voordelen, behalve dat het een gezonde en duurzame keuze is, zijn dat de doppio's zo comfortabel en veilig zijn als een snorscooter, maar dan zonder helm, rijbewijs of dure verzekering te gebruiken. Gewoon op het fietspad. Voormalig M&A-adviseur Witteveen is enthousiast. “Als investeerder ben ik continu in gesprek met ondernemers en mede-investeerders over de toekomst en de ondernemingen die daarbij passen. Wijn en fietsen bestaan al eeuwen en toch weten deze ondernemers deze concepten weer in een nieuw jasje te gieten.”
De derde en laatste pitch was van voormalig data scientist Andrew Chong van uPledge, een Nederlands-Maleisisch platform dat het voor investeerders mogelijk wil maken om te investeren in duurzame startups die een positieve impact willen maken op de wereld. De startups worden gevalideerd met – jawel – AI. Daar stak die AI voor de zoveelste keer de kop op tijdens deze editie van Angel Café.
Het succesverhaal van Sendcloud
Een speciale gast tijdens deze avond was Rob van den Heuvel, CEO van Sendcloud, een onderneming die alle verwachtingen heeft overtroffen en in 2021 door TechCrunch gewaardeerd werd op 750 miljoen dollar.
Van den Heuvel ging in gesprek met Ruud Hendriks, medeoprichter van Startupbootcamp Amsterdam, die in 2012 Van den Heuvel en twee compagnons ontving voor een gesprek. De Sendcloud-oprichter runde destijds een webshop in telefoon-accessoires. Daarin was Hendriks niet erg geïnteresseerd, maar wel in de software die de jonge ondernemers ontwikkeld hadden om het logistieke proces te verbeteren.
Ruim tien jaar later levert Sendcloud diensten aan 25.000 webwinkels. En in 2021 wist de Eindhovense onderneming 150 miljoen euro op te halen in een Series C-financieringsronde van o.a. Softbank om de groei van het verzendplatform te versnellen. De timing was goed, want inmiddels is het lastiger om zulke bedragen op te halen.Een belangrijke les van de succesvolle ondernemer? "Pas op voor te veel geld, want dat maakt je lui. In plaats van dat je problemen oplost met automatisering, ga je er al snel geld tegenaan smijten.” Sendcloud heeft ervaren dat er inefficiënties in waren ingeslopen en is gedwongen geweest mensen te ontslaan, inclusief Van den Heuvel's eigen broer. Dit was emotioneel een dieptepunt voor de ondernemer. Maar met de twee vrienden waarmee hij het bedrijf heeft opgericht gaat de relatie nog erg goed. Dat is deels te danken aan de pre-mediation die ze op aanraden van Startupbootcamp zijn gaan doen. Elkaar tijdig feedback geven over werkelijk alles is een goede manier om de relatie krachtig te houden.
Hendriks complimenteerde Van den Heuvel nog voor de transparantie die de drie oprichters altijd hebben gegeven. “Op maandagochtend zat er standaard een rapportage van Sendcloud in de mailbox met wat er goed ging, maar ook met wat er niet goed ging.” De investeerder wist de oorspronkelijke inleg in Sendcloud meer dan duizend keer terug te verdienen. “Dat lukt zeker niet met iedere investering.”
De ambitie van Sendcloud is om in 2025 het grootste verzendplatform ter wereld te zijn. En het voorlopige eindstation? Een beursgang aan de Nasdaq. Een droom voor iedere investeerder en ondernemer die om de zoveel tijd uitkomt.