Amsterdams beursfonds Altice zoekt meer en grotere overnames

Het Amsterdamse beursfonds Altice is op zoek naar grotere overnamedoelen. Dat meldt de Financial Times (FT). Het bedrijf is snel gegroeid door overnames en de aandelenprijs is in iets meer dan een jaar met 197 procent toegenomen tot een beurswaarde van 20,5 miljard euro. Het telecommunicatiebedrijf wil de snelle groei voorzetten door gebruik te maken van de lage rentestanden om de concurrentie aan te gaan met gevestigde telecommunicatiebedrijven.
De Nederlandse CFO Dennis Okhuijsen geeft in gesprek met de FT aan dat Altice open staat voor veel nieuwe projecten en dat ze ‘heel snel gaan’. Het snelle groei wordt gefinancierd met geld van de kapitaalmarkten. Het heeft onder andere kapitaal opgehaald met een beursgang en de uitgifte van high-yield bonds (bedrijfsobligaties) en meerdere kredietfaciliteiten afgeloten. De CFO beschikt over de juiste contacten om de kapitaalmarkten optimaal te benutten. Voor Okhuijsen in 2012 aan de slag ging bij Altice werkte de CFO als treasurer bij concurrent Liberty Global. In die tijd heeft hij veel met zakenbanken samengewerkt. 
De CFO ziet dat in Europa veel collega’s terughoudend zijn in het gebruik van schuld om de groei te financieren. Okhuijsen ziet juist goede kansen om te groeien met de huidige lage rentestanden. Investeerders zoeken naar alternatieve beleggingen om een goed rendement te maken. Dit sentiment hielp Altice bij het ophalen van 12 miljard euro met de uitgifte van bedrijfsobligaties.
Altice investeerde de afgelopen twaalf maanden meer dan 28 miljard euro in overnames. Het bedrijf is voornemens de snelle expansie voort te zetten. CEO Dexter Goei gelooft in een versnelling van de consolidatie van de markten voor vaste en mobile telefoondiensten en denkt dat steeds meer aanbieders van mobiele telefonie zullen fuseren.
Altice heeft al veel overnames gedaan sinds de beursnotering in januari 2014. In 2014 kocht Altice het Franse telecombedrijf SFR en het Belgische telecombedrijf Numericable van private equity bedrijven Cinven en Carlyle. In december 2014 kocht Altice Portugal Telecom van het Braziliaanse telecombedrijf Oi voor een enterprise value van 7,4 miljard euro. 
De snelle groei groei kan ook tot problemen leiden. Een analist van S&P ziet dat het bedrijf een mooie portfolio heeft opgebouwd door de overnames, maar dat het een grote uitdaging is om deze verschillende bedrijven te integreren.
 
Gerelateerde artikelen