Amerikanen, Japanners en Zwitsers doen de beste Nederlandse overnames van 2016

De kiezer heeft gesproken. De zes beste deals van het jaar zijn woensdag bekend gemaakt en maken kans op de M&A Award voor Best Deal 2016. Dit jaar geen enkele Nederlandse verovering buiten de landsgrenzen. Alle targets zijn Nederlands. De kopers komen uit Amerika, Japan of Zwitserland. Één deal is een Nederlands onderonsje.

Tennessee koopt Twents TenCate

In oktober 2015 brengt Tennessee Acquisition een bod uit op de Koninklijke TenCate uit Almelo. Een Amerikaanse raider die een Nederlands kroonjuweel wegkaapt? Welnee, het zijn de oerhollandse participatiemaatschappijen Gilde, Parcom en ABN AMRO Participaties. Zij waarderen de Twentse fabrikant van kunstgras, beschermende materialen en ´geavanceerde composieten´ op 675 miljoen euro en zien mooie kansen om het bedrijf, via een buy-and-build-strategie, te laten groeien. Een deal met drie private equity investeerders en een beursgenoteerde target; dat is goed nieuws voor de M&A Community.

Er waren elf verschillende partijen betrokken als adviseur of financier. Dit zijn NIBC, Allen & Overy, Van Doorne, ING, Rabobank, ABN AMRO, EY, De Brauw Blackstone Westbroek, Freshfields Bruckhaus Deringer, Hill + Knowlton Strategies, Clifford Chance. De deal is in januari 2016 afgerond. 

Goldman Sachs en Silverfern kopen Deventer Koekenbakker Continental Bakeries

Twee Amerikanen kopen één Nederlandse koekenbakker. Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verstrekt via haar ‘Merchant Banking Division’ equity- en mezzaninefinanciering. Silfern Group investeert geld van vermogende families. Samen kopen ze Continental Bakeries – fabrikant van Haust-toast en Deventer Koek – voor iets tussen de 250 – 350 miljoen euro. De bakker was eigendom van NPM Capital, de investeringsmaatschappij van SHV Holdings.

De kopers krijgen advies van OXEYE, Stibbe, EY, Deloitte, Freshfields Bruckhaus Deringer, Investec, Nielen Schuman en Citigate First Financial. Verkoper NPM wordt geadviseerd door William Blair, NautaDutilh, PwC en OC&C.

J.P. Morgan en Lone Star kopen Propertize van Dijsselbloem

Weer een kopzorg minder voor minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. De Amerikaanse zakenbank J.P.Morgan en investeerder Lone Star kopen in juni voor een kleine 900 miljoen euro het voormalige SNS Property Finance (Propertize). De aandelen van deze ‘bad bank’ waren ondergebracht in Stichting NFLI, die namens de Staat der Nederlanden de aandelen in genationaliseerde bedrijven houdt (zoals ABN AMRO, ASR en SNS).

De verkopers krijgen advies van Alvarez & Marsal en NautaDutilh. Target Propertize heeft Lazard en De Brauw Blackstone Westbroek ingeschakeld en de kopers krijgen advies van KPMG, Freshfields Bruckhaus Deringer, DLA Piper, Vinson & Elkins en HuijkensBickerton.

Qualcomm koopt NXP uit Eindhoven

Eind oktober wordt de grootste deal aangekondigd sinds de overname van ABN AMRO in 2007. Voor 43 miljard euro koopt de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm de Eindhovense branchegenoot NXP. Een echte techdeal, gedreven door de opkomst van zelfrijdende auto’s en de internet-of-things. NXP heeft een sterke positie in de automarkt, Quallcom wil dat ook. Daarnaast biedt de overname een kans op een jaarlijkse kostenbesparing van 500 miljoen US dollar en hebben de bedrijven een grotere pot geld om in R&D te steken.

Qualcomm krijg advies en financiering van Goldman Sachs, Evercore, PwC, Cravath Swaine & Moore, Paul Weiss Rifkind Wharton & Garrison, Allen & Overy en J.P.Morgan. NXP wordt bijgestaan door Qatalist, Barclays, Credit Suisse, De Brauw Blackstone Westbroek en Skadden Arps Slate Meagher & Flom. De board van Qalcomm heeft zijn eigen adviseurs: Centerview, Goldman Sachs, Evercore en DLA Piper.

Recruit koopt met USG toegang tot Europa

World domination begint in Almere. Het Japanse Recruit wil het grootste uitzendbureau van de wereld worden en koopt daarvoor detacheerder USG People uit Almere. In december 2015 bieden de Japanners 1,42 miljard euro voor USG. Het bestuur en oprichter Alex Mulder (bijna 20 procent van de aandelen) zijn akkoord. Door de overname van USG krijgt Recruit voet aan de grond op het Europese vasteland. In juni doet Recruit het bod gestand.

Bij de deal adviseren Nomura, Deloitte en Linklaters de koper. Target en verkopers krijgen advies van Bank of America Merrill Lynch, Allen & Overy en Hill+Knowlton Strategies. ING adviseert de board van USG.

Rotterdams AudioNova verkocht aan Sonova

AudioNova, wie heeft er niet van gehoord. Het is een Rotterdamse verkoper van gehoorapparaten, met 1300 winkels in acht landen. Het bedrijf is het resultaat van jaren kralen rijgen door HAL Investments, de investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm. HAL verkoopt AudioNova voor 830 miljoen euro aan de Zwitserse concurrent Sonova.

De Zwitsers krijgen advies van Credit Suisse, Fieldfisher, Stibbe, Homburger en Ernst & Young. HAL wordt geadviseerd door ABN AMRO, KPMG, De Brauw Blackstone Westbroek. Het management van AudioNova door Van Doorne. Hill + Knowlton Strategies adviseert AudioNova.

Er kan er maar één de winnaar zijn. Op 15 december wordt bekend gemaakt welke van deze zes deals verkozen is tot ‘Best Deal 2016’. Bekijk hier alle genomineerden.

De M&A Awards is het jaarlijkse hoogtepunt voor de M&A-branche met prestigieuze prijzen voor beste deals, adviseurs en financiers. De M&A Awards vormen traditiegetrouw de feestelijke jaarafsluiting voor tout M&A, corporate finance en private equity. Een moment voor de top-dealmakers van Nederland om terug en vooruit te kijken, terwijl in vele categorieën awards worden uitgereikt.

Komt u ook naar de M&A Awards?
Bezoek de M&A Awards op 15 december in Beurs van Berlage. Geniet van de overweldigende hospitality, de jaarlijkse champagnereceptie aangeboden door ABN AMRO Escrow & Settlement, een swingend optreden van Lee Towers, de Loyens & Loeff Bols cocktailbar, de afterparty met lounge DJ's, modellen van Models at Work en veel meer. Wilt u verzekerd zijn van een tafel tijdens hét jaarlijkse evenement voor M&A, corporate finance en private equity? Er zijn nog losse dinerkaarten beschikbaar. Wilt of kunt u enkel het galafeest bezoeken? Uiteraard bent u van harte welkom op het galafeest (vanaf 21.30 uur). Er zijn nog 20 kaarten beschikbaar. Neem voor uw reservering en meer informatie contact op met Ezri Joy Blaauw via eblaauw@alexvangroningen.nl of 020 578 8913 / 06 4638 4782 of ga naar Overnames.nl.

Gratis naar het M&A Awards galafeest?
Word vóór 15 december lid van de M&A Community met de code actie1 en ontvang een vrijkaart (t.w.v. 250 euro) voor het galafeest. Meld u nu aan.

Breng uw stem uit voor twee Awards
De online stembussen zijn geopend voor de awards Best Small Cap Deal en Best Young Talent. Tot en met 9 december kunnen (online) leden van de M&A Community live stemmen op Best Small Cap Deal en Best Young Talent.
 

Gerelateerde artikelen