Amerikaanse miljardendeal wankelt onder druk van waakhonden

Laatst gewijzigd: 17 januari 2024 11:31
Fusie van supermarkten leidt tot vrees voor sluitingen en banenverlies.

De fusie tussen de Amerikaanse supermarkten Kroger en Albertson is uitgesteld. De transactie ter waarde van bijna 25 miljard dollar zou begin dit jaar worden afgerond. Nu is die termijn verschoven naar de eerste helft van het begrotingsjaar 2024 van Kroge”. In 2023 eindigde de eerste helft van het fiscale jaar van Kroger op 12 augustus.

Kroger is de grootste supermarktketen van de VS. In 2017 zou Ahold er nog een oogje op hebben laten vallen.

De fusie tussen de twee reuzen werd aangekondigd in 2022. Dat leidde tot furieuze reacties van de mededingingsautoriteit Federal Trade Commission (FTC) en politici, die vrezen voor hogere prijzen, winkelsluitingen en verlies van banen. De FTC kondigde een onderzoek aan.

De twee fusiepartners verklaren in “actieve en voortdurende dialoog” te blijven met de Federal Trade Commission en procureurs-generaal over hun voorgestelde fusie- en desinvesteringsplan. “In het licht van onze voortdurende dialoog met de toezichthouders, actualiseren we onze verwachte sluitingstijdlijn”, aldus de bedrijven in een verklaring.

Kroger heeft toegezegd om een half miljard dollar te investeren in het verlagen van de prijzen. Het bedrijf pompt ook nog eens 1,3 miljard dollar in het verbeteren van de klantervaring. Kroger heeft verder voorgesteld om ruim 400 winkels en acht distributiecentra af te stoten aan C&S Wholesale Grocers. Vorig jaar kondigde het bedrijf aan mogelijk nog eens 237 winkels af te stoten om goedkeuring voor de fusie te krijgen van de regelgevende instanties.

Gerelateerde artikelen