Amerikaanse megadeal klapt door angst voor de waakhond

Zorgverzekeraar Cigna had 60 miljard over voor concurrent Humana.

De Amerikaanse zorgverzekeraar Cigna staakt de poging om concurrent Humana over te nemen. De deal zou een potentiƫle omvang hebben van 60 miljard dollar, aldus internationale media. Bij een eventuele deal zou er een partij zijn ontstaan met een waarde van 140 miljard dollar.

Een fusie zou het gecombineerde bedrijf meer schaalgrootte hebben gegeven om te kunnen concurreren met de grotere Amerikaanse zorgverzekeraars UnitedHealth Group en CVS Health.

Volgens de berichtgeving konden de twee Amerikaanse bedrijven het niet eens worden over de koopsom. Maar nog belangrijker zou de angst zijn geweest voor een veto door de Amerikaanse mededingingsautoriteit.

Zes jaar geleden blokkeerden toezichthouders een aantal megadeals die de Amerikaanse zorgverzekeringssector zouden hebben geconsolideerd.

Humana weigerde commentaar te geven, terwijl Cigna niet reageerde op een verzoek van persbureau Reuters om commentaar op de dealbesprekingen.

De deal zou echter wel veel voordelen bieden, schrijven media. De activiteiten van de beide verzekeraars overlappen elkaar. De activiteiten van Humana zijn veel groter en winstgevender dan die van Cigna.

Craig Garthwaite, een gezondheidszorgeconoom aan de Northwestern University, zei in november, toen het nieuws over de dealbesprekingen bekend werd, dat hij verwachtte dat de antitrustautoriteiten de fusie zouden aanvechten, maar dat een verkoop van Cigna’s Medicare Advantage (MA)-bedrijf de vooruitzichten van de deal zou verbeteren.

Gerelateerde artikelen