‘Onze missie: de particulier toegang geven tot PE’

Daar waar de private equity-markt tot voor kort vrijwel ontoegankelijk was voor particuliere beleggers, opent investeringsfonds Altix die gesloten PE-deuren. Co-founder Cesco van der Vliet vertelt.

Je moet wel wat te besteden hebben, maar dan is daar nu Altix. Het investeringsfonds opent de private equity-markt voor de particulier. Hij of zij kan, voor bedragen boven 100.000 euro, instappen in die winstgevende wereld die PE heet. Altix maakte deze maand de eerste sluiting van meer dan vijftien miljoen euro van haar Alt.1 fonds (van in totaal 50 miljoen euro) bekend.

Cesco van der Vliet richtte vorig jaar, samen met vijf andere ervaren professionals uit de financiële sector, Altix op. De co-founder: “We kregen de vraag van particulieren al langer, ‘kunnen wij niet investeren in private equity-fondsen?’ Van oudsher was participeren voorbehouden aan zeer vermogende investeerders of institutionele beleggers als pensioenfondsen. Want door de hoge minimum inleg was PE een ontoegankelijk bastion voor de particulier. Maar met Altix is dat nu dus voltooid verleden tijd. Wij bieden die optie om vanaf 100.000 euro in te stappen in toonaangevende private equity-fondsen.”

De founders van Altix geloven heilig in de enorme potentie van de PE-markt én in hun missie die toegankelijker en tevens transparanter te maken. Dankzij het Altix-platform kunnen investeerders sneller en gemakkelijker informatie over hun beleggingen verzamelen en analyseren. Daarnaast biedt Altix continu gegevens en updates over de ontwikkelingen van die beleggingen.

Veteranen in capital markets en investment banking
In het team van Altix zitten PE-experts die tot meer dan vijftien jaar ervaring hebben bij grote spelers als Alpinvest, William Blair en Egeria. Maar ook een voormalig advocaat van Brauw Blackstone Westbroek maakt deel uit van dat team. En – hoewel de co-founders met leeftijden tussen de 30 en 40 relatief jong zijn – gaat het om ‘veteranen’ in capital markets, investment banking, de ontwikkeling van digitale proposities bij financiële dienstverleners en fund-to-fund investeringen. Want op pole-position staat die noodzaak de PE-fondsen te kénnen en over een wijdvertakt netwerk in de sector te beschikken.

We walked the walk”, aldus Van der Vliet. “Het was voor mij een duidelijke keuze zelf te gaan ondernemen. En ik denk dat hetzelfde geldt voor ons hele team. Gebruik maken van je kennis, van je netwerk, van je ervaring. Maar dit keer voor je eigen bedrijf.”

‘Die drempels weghalen, daar gaat het ons om’
Cesco van der Vliet werkte zelf zes jaar in Londen en tekende voor functies bij Rothschild, William Blair en Gate Invest. “De bruto rendementen in private equity zijn met percentages van rond de twintig procent natuurlijk relatief hoog”, vertelt hij. “Maar daar stond dan altijd tegenover dat de drempel om in PE te kunnen investeren navenant hoog was, in feite alleen voorbehouden aan zeer vermogende partijen, partijen die vele miljoenen tot hun beschikking hebben. Die drempel én de complexiteit weghalen, en zo de particulier toegang bieden, exact dát is onze missie.”

Altix bundelt kapitaal van meerdere particuliere investeerders en kan zo de minimale investeringsdrempel van PE-fondsen – in de regel enkele miljoenen euro’s – halen. Daarbij wordt gekozen voor gemiddeld vier tot acht fondsen, die op hun beurt participeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. In Europa, maar ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. “Die selectie gebeurt op basis van onze jarenlange ervaring, onze kennis en ons netwerk”, aldus de co-founder. “We kijken natuurlijk naar investeringsstrategieën, naar sectoren waar fondsen actief zijn, naar de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. Maar we houden bijvoorbeeld ook de trackrecords van fondsmanagers bij. Het gaat om die maximale spreiding.”

‘Investeerders geïnteresseerd in ‘hun’ bedrijven’
Het eigen verdienmodel van Altix is het in rekening brengen van een beheersvergoeding van één procent op jaarbasis, er is geen sprake van winstdeling. Over het ‘transparanter maken van PE-investeringen’, zegt Van der Vliet: “Dankzij ons digitale dashboard geven we onze investeerders op ieder moment inzicht in de PE-fondsen waaraan zij deelnemen. En op termijn willen we dat doortrekken naar de bedrijven waarin die fondsen hebben geïnvesteerd. Want veel particuliere investeerders willen niet alleen dat mooie rendement zien, ze zijn ook zeer geïnteresseerd in de ontwikkeling van ‘hun’ bedrijven.”

Nederland telt, zo benadrukt Cesco van der Vliet, ongeveer 70.000 niet-beursgenoteerde bedrijven met meer dan tien werknemers. Alleen al hier te lande is er dus een enorme markt waar veel particuliere beleggers in willen investeren. Altix hoopt de 100.000 euro-drempel die nu nog geldt, binnen enkele jaren een stuk te kunnen verlagen.

Tech, gezondheidszorg, zakelijke dienstverlening, industrie
Over de eerste sluiting van ruim vijftien miljoen euro van het Alt.1-fonds, zegt de co-founder: “Dat fonds heeft een looptijd van twaalf jaar en zal 50 miljoen euro investeren in vier tot acht gerenommeerde PE-fondsen, actief in onder meer tech, gezondheidzorg, zakelijke dienstverlening en industrie. De eerste sluiting is gecommitteerd door ongeveer 70 particuliere investeerders. Vaak ondernemers, eigenaren van familiebedrijven, DGA’s.”

“Op dit moment zijn we druk met het boekenonderzoek van een aantal fondsen”, vervolgt Van der Vliet. “En, al realiseer ik me natuurlijk dat ik preek voor eigen parochie, als ik kijk naar de enthousiaste reacties die we krijgen van onze investeerders… Dan verwacht ik dat we ons eerste fonds nog voor het einde van 2023 gefund hebben.”

Lees ook: Guido Vermeent, CEO van Payconiq (iDEAL): 'Overname door EPI kroon op ons werk'
 

Gerelateerde artikelen