AlpInvest maakt groter rendement in 2012

Investeerder AlpInvest, de beheerder van risicokapitaal van onder andere pensioenbedrijven APG en PGGM, heeft de nettorendementen opgevoerd tot meer dan 10%, ruim boven het niveau van de voorgaande jaren. Dat blijkt uit het jaarverslag van AlpInvest over 2012.
‘We hebben ondanks de diepe crisis een stabiel resultaat geboekt en de prestaties van beursgenoteerde aandelen ruimschoots verslagen’, zegt chairman Volkert Doeksen in een toelichting op het jaarverslag tegen Het Financieele Dagblad. Doeksen was in april dit jaar spreker bij het Private Equity Summit van de M&A Community. Ook toen gaf hij aan dat AlpInvest goede rendementen maakt.
Het resultaat is in 2012 met 1,3% gestegen tot een gemiddeld nettorendement van ruim 10% per jaar over de afgelopen tien jaar. De pensioenfondsen kregen vorig jaar bijna 5 miljard euro, waarvan ruim de helft bestaat uit winst op verkochte deelnemingen. Hiermee is de inleg van de pensoensfondsen meer dan verdubbeld. Verkochte deelnemingen zijn onder andere de verkoop van een aandelenpakket in dataleverancier Nielsen en de verkoopt van een resterend belang in de Britse drogisterijketen Alliance Boots.
AlpInvest beheert circa 52 miljard euro aan risicokapitaal. Het mergendeel van dit geld wordt geinvesteerd in de fondsen van andere private equity investeerders. Een klein deel investeert AlpInvest direct in bedrijven. 
 
Gerelateerde artikelen