Alex van Groningen brengt Belgische en Nederlandse executives samen

Alex van Groningen begint opnieuw een buitenlands avontuur. Na de start in Zuid-Afrika, staat het vizier nu op Belgiƫ. Op 21 september organiseert Alex van Groningen het eerste evenement in ons buurland: de Executive Day 2017: Belgium meets the Netherlands!

Een aantal vragen over The Executive Day 2017 aan Kevin Mottard, CFO Community Manager bij Alex van Groningen:

Vanwaar het idee om actief te worden in België?

“Vanuit de raden van advies van onze verschillende communities komt de wens om Belgische en Nederlandse bestuurders samen te brengen. Dat pak ik natuurlijk erg graag op, aangezien ik zelf uit België kom. Over Vlaanderen en Nederland spreekt men wel eens als twee volkeren gescheiden door dezelfde taal. We kunnen spreken over de gelijkenissen en verschillen die er zijn en bekijken wat we van elkaar kunnen opsteken. En we kunnen leden de mogelijkheid geven om hun netwerk uit te breiden.”

Wat is de gedachte achter de Executive Day 2017 in België?

"Ik denk dat de ontmoeting tussen de twee culturen interessant is en we van elkaar kunnen leren. Enerzijds kijkt men in België naar de successen die in Nederland geboekt worden op zakelijk gebied. In België heb je natuurlijk het succesvolle AB InBev, daarnaast heb je vooral hele sterke middelgrote bedrijven met vaak een familiale achtergrond. Over het algemeen is de Nederlandse economie sterker dan de Belgische. Hoe komt dat? Bestuurt men hier beter? Ondersteunt men ondernemerschap beter? Ik denk dat het veel te maken heeft met ambitie. In Nederland heerst meer de instelling om de wereld te veroveren, in plaats van enkel te overleven.”

“Aan de andere kant kunnen Nederlanders leren van de manier waarop Belgen een probleem oplossen. Het maakt niet uit welke kleur de kat heeft, als ie maar muizen vangt, dat idee. Er komt een oplossing, ook al is het geen mooie. In Nederland maakt men het snel groter. Er moet over vergaderd worden. Of de oplossing moet passen in het vijfjarenplan, binnen de strategie. Belgen zijn meer gefocust op het hier en nu. Ze lossen het probleem op, kijken minder naar de strategie en het grotere verhaal. Ze zijn pragmatisch en flexibeler binnen de context van hun bedrijf.”

Wat is volgens jou zelf het grootste verschil tussen België en Nederland?

“Tot de grote verrassing van de gesprekspartner die me deze vraag stelt, zeg ik wel eens dat Nederlanders meer hiërarchisch zijn ingesteld dan Belgen. Iedereen trekt hier in de vergadering wel zijn mond open. Uiteindelijk valt het daarom op dat mensen toch gewoon doen wat de baas heeft gezegd. In België gaat iedereen tijdens de vergadering akkoord met de chef en zegt men achteraf: ‘Wat heeft hij een geluk dat ik niet ga doen wat hij net gezegd heeft.’
Dit komt volgens mij vanwege de geschiedenis van de landen. Nederland heeft een expansionistisch verleden. Dan is de kracht van het gesproken woord heel belangrijk. België is altijd onderdrukt geweest. Het ongesproken woord is dan juist heel belangrijk. Zei je altijd wat je dacht, dan kon je letterlijk je hoofd verliezen.”

Wie komen we op de Executive Day 2017 tegen?

“Onze bestaande communities in Nederland krijgen de mogelijkheid om met het Belgische bedrijfsleven in contact te komen. Dan denk ik aan de CFO’s, CHRO’s en M&A-ers en ook mensen uit het general management zijn van harte welkom. Dit evenement is een startpunt. De doelstelling is om in 2018 ook in België te beginnen met communities voor CFO’s, CHRO’s, M&A’ers en misschien ook wel CEO’s. Dat laatste zou in Nederland ook wel eens kunnen gebeuren.”

Wat staat er op 21 september op het programma?

“We beginnen om 10.30 u zodat iedereen de files kan ontwijken. We vangen aan met Bart de Wever, de voorman van de grootste Vlaamse partij en burgemeester van Antwerpen. Men noemt hem vaak de machtigste man van België. Persoonlijk vind ik hem momenteel één van de meest inspirerende en charismatische politici wereldwijd. En als politicoloog volg ik er velen.”

“Tijdens een plenair programma bespreken we hoe ondernemerschap ondersteund wordt in beide landen. Er is een discussie onder leiding van Rik Torfs, de rector van de Koninklijke Universiteit Leuven, over mensen die last hebben van de effecten van globalisering of robotisering. Hoe moeten we hier als samenleving mee omgaan?
Tijdens verschillende sessies kunnen Nederlandse en Belgische CFO’s, general managers, CHRO’s en M&A-ers spreken over hun vakgebied en de problemen die ze tegenkomen. Vervolgens is er een executive-mix, waarin de mensen met de verschillende achtergronden juist met elkaar mengen. Om 20.00 uur is er een walking dinner, zodat iedereen na de files naar huis kan gaan. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden om te overnachten in België en wellicht ‘s avonds nog even Antwerpen in te gaan. Dat is de keuze die ik zelf maak.”

———————————
Belgium meets the Netherlands. Op 21 september 2017 vindt de Executive Day 2017 plaats in België. Een unieke kans om met collega's over de grens te netwerken en van elkaar te leren. Kom ook naar dit evenement. Bekijk de website voor meer informatie en aanmelding.

 

Gerelateerde artikelen