AkzoNobel en Elliott begraven strijdbijl

AkzoNobel en zijn grootaandeelhouder Elliott hebben de strijdbijl voorlopig begraven. De lopende juridische procedure tussen de twee partijen wordt voor ten minste drie maanden opgeschort, meldt het verf- en chemieconcern.

Dat betekent dat Elliott voorlopig zijn pogingen staakt om president-commissaris Antony Burgmans uit het zadel te wippen. De investeerder nam hem kwalijk dat hij de deur dichthield voor branchegenoot PPG Industries. Dat Amerikaanse bedrijf deed meerdere overnamevoorstellen, die allemaal werden afgewezen..

Elliott, dat eerder fel aandrong op overnamegesprekken tussen AkzoNobel en PPG, steunt vanaf nu de plannen die het bedrijf zelf heeft gepresenteerd om de aandeelhouders meer waar voor hun geld te geven. De kern daarvan vormt een opsplitsing in een verf- en een chemiebedrijf.

Daarnaast zal Elliott op de buitengewone aandeelhoudersvergadering op 8 september instemmen met de benoeming van Thierry Vanlancker tot hoogste baas. De Belg volgt Ton Büchner op, die onlangs opstapte omdat hij de druk van zijn baan niet langer aankon.

AkzoNobel maakte verder bekend dat het Sue Clark en Patrick Thomas wil benoemen in de raad van commissarissen. Ook hun voordracht geniet de steun van Elliott. Er komt ook nog een derde commissaris bij. Wie dat wordt, zal in overleg met grootaandeelhouders waaronder Elliott worden bepaald.

Wat AkzoNobel zijn grootste aandeelhouder precies heeft beloofd om zich van zijn steun te verzekeren, kon een woordvoerder desgevraagd niet aangeven. Hij zei dat het bedrijf de afgelopen tijd intensief overleg heeft gehad met al zijn aandeelhouders om ontstane plooien glad te strijken.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen