AI-startups klagen over talent, financiering en markttoegang

Veel AI-bedrijven richten zich op software in plaats van hardware of infra.

Twee derde (67 procent) van de Nederlandse AI-startups heeft moeite om investeringen aan te trekken. Ook worstelen ze met doorgroeien door een stroeve toegang tot marktten en een gebrek aan talentvolle medewerkers. Het gaat hierbij vooral om toegang tot faciliteiten voor onderzoeken, testen en prototypes. Voldoende datasets en computerkracht staan hoog op het wensenlijstje van Nederlandse AI-bedrijven.

Dat blijkt uit een rapport van Techleap, een non-profit organisatie gericht op het versnellen van de groei van Nederlandse start-ups en scale-ups. Nederland telt zo’n 750 AI-bedrijven, wat tien procent van de volledige markt van start-ups is.

Ontwikkeling van software
Veel Nederlandse AI-bedrijven richten zich vooral op de ontwikkeling van AI gebaseerde softwareoplossingen en minder op de ontwikkeling van AI-hardware of -infrastructuur. De meeste bedrijven zitten nog in de vroege fase, waarin productontwikkeling en afstemming met de markt centraal staan.

Driekwart (77 procent) is jonger dan vijf jaar en bijna de helft (45 procent) zoekt naar investeringen tussen de 250.000 en twee miljoen euro. Terwijl de AI-trend in volle gang is, richt slechts vier procent van de AI-startups zich momenteel op meer dan tien miljoen euro aan investeringen. Daarin wijkt Nederland in negatieve zin af van landen om ons heen, waar gemikt wordt op hogere bedragen zodat bedrijven sneller kunnen schalen.

Rol voor investeerders
Techleap ziet een rol voor investeerders weggelegd om meer technische kennis op te doen over de verschillen in AI-oplossingen. Ook (toegang tot) publieke investeringen kunnen efficiënter worden ingericht. Dit kan bijvoorbeeld door procedures te versnellen of door fondsen vanuit de overheid te bundelen zodat grotere investeringen mogelijk zijn.

In andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, werken overheid en techondernemers actief samen bij het opstellen van AI-beleid. Voor Nederland is het een belangrijk aandachtspunt om de verbinding tussen ondernemers en de overheid te verbeteren voor effectievere regelingen, zo stelt het rapport.

Aantrekken van talent
Ook het aantrekken van talent met de juiste vaardigheden is een veelgehoorde uitdaging onder de AI-startups. Met name medewerkers in technische functies, zoals engineers en developers, zijn schaars. Aandelenopties worden genoemd als een stimulans om talent te vinden en houden. Maar deze arbeidsvoorwaarde schiet tekort, vanwege minder gunstige belastingtarieven in vergelijking met andere landen.

Gerelateerde artikelen