‘AI neemt werk van junior over in PE’

Laatst gewijzigd: 19 augustus 2024 11:18
Effect AI lijkt op de revolutie door spreadsheet-software in de jaren 80.

De private equity-sector ondergaat een ingrijpende verandering door automatisering, vergelijkbaar met de revolutie die spreadsheet-software in de jaren 80 teweegbracht. Waar financiële analyses vroeger weken duurden, kunnen grote bedrijfsfinanciën nu in minuten worden geanalyseerd. Dat denkt Sujeet Indap, redacteur van de Financial Times.

Grote spelers zoals Blackstone ontwikkelen geavanceerde tools zoals BX Atlas, een gestandaardiseerd LBO-model voor snelle dealanalyse. Voor kleinere bedrijven biedt de software Mosaic een oplossing, die snel investeringsrendementen berekent en visualiseert.

Deze ontwikkelingen verschuiven de benodigde vaardigheden in de sector. Het traditionele verschil tussen junior medewerkers (verwerkingskracht) en senior executives (besluitvaardigheid) zou kunnen verkleinen. De opleiding van nieuwe medewerkers bij investeringsbanken verandert ook, met mogelijk minder nadruk op spreadsheet-vaardigheden.

De automatisering roept vragen op over toekomstige investeringsrendementen, het welzijn van werknemers, en de vaardigheden die nodig zijn voor toekomstige topbankiers. Het biedt kansen voor verhoogde efficiëntie en minder fouten, maar vereist ook aanpassing van werkwijzen.

Het effectief gebruiken en interpreteren van deze nieuwe tools wordt waarschijnlijk cruciaal voor financiële professionals. De private equity-sector staat aan de vooravond van een nieuwe era waarin automatisering en AI een grotere rol spelen. Het succesvol navigeren van deze veranderingen zal bepalend zijn voor de toekomst van de sector en haar professionals.

Gerelateerde artikelen