‘Ahold en Delhaize overleggen over fusie’

Ahold en het Belgische supermarktbedrijf Delhaize zijn in gesprek over een mogelijke fusie. De onderhandelingen bevinden zich nog in een zeer pril stadium, zo melden bronnen.
Dat Ahold en het Belgische Delhaize in gesprek zouden zijn over een fusie, werd afgelopen weekeinde gemeld door de Belgische zakenkrant De Tijd, op basis van meerdere bronnen rondom de twee bedrijven. De gesprekken zouden zich volgens betrokkenen nog in een ‘vroeg, aftastend stadium’ bevinden, aldus De Tijd.
Met een fusie zouden Ahold en Delhaize qua marktwaarde doorstoten tot de vijf grootste supermarktconcerns ter wereld, stelt De Volkskrant. Ahold is de grootste van de twee: de marktwaarde (15,4 miljard euro) is ruim twee keer zo groot als die van Delhaize (7,5 miljard euro).
De twee bedrijven voerden al vaker gesprekken met elkaar. In 2006/2007 kwamen ze dicht bij een fusie. De deal ketste uiteindelijk af omdat Delhaize een fusie van gelijken wilde, tegen de zin van het aanmerkelijk grotere Ahold. Ditmaal is zowel over de prijs van een eventuele deal als over de structuur van het fusiebedrijf nog geen akkoord, aldus De Tijd.
Rabobank schat in dat Ahold en Delhaize met een fusie 1 miljard euro aan kosten zouden kunnen besparen. De twee bedrijven zouden vooral kunnen besparen op overhead en door samen slimmer in te kopen. Rabobank voegt daar wel aan toe dat er ‘historisch gezien weinig bewijs is dat grote fusies en overnames in de levensmiddelenretail succesvol zijn’.
Gerelateerde artikelen