Ahold Delhaize overweegt bod op HEMA

In een poging Jumbo voor te zijn overweegt Ahold Delhaize zich te mengen in de strijd om HEMA.

Het moederbedrijf van Albert Heijn heeft volgens bronnen van de krant zakenbank Lazard in de arm genomen om een overname te onderzoeken.

Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van ingewijden. 

Ahold Delhaize zou met overname vooral willen voorkomen dat concurrent Jumbo HEMA inlijft. Daarnaast hoopt het concern op kruisbestuiving tussen HEMA en de supermarkten van Ahold Delhaize. Een woordvoerder van Ahold Delhaize wilde tegenover de krant niet reageren.

HEMA is sinds vorige maand in handen van een groep schuldeisers. Zij grepen de macht bij het bedrijf, in ruil voor het wegstrepen van 300 miljoen euro aan schulden, waarna de warenhuisketen afscheid nam van Marcel Boekhoorn als eigenaar. HEMA-topman Tjeerd Jegen zei vorige week met verschillende partijen zorgvuldig in gesprek te zijn over de overname, maar kon geen namen noemen.

De naam Jumbo zingt volgens het FD al langer rond als potentiële koper. Potentiële kopers van HEMA hebben tot maandag om hun interesse voor de winkelketen kenbaar te maken.

Strategisch weinig zinvol
Een overname van HEMA door Ahold Delhaize is strategisch gezien weinig zinvol, vinden analisten van ABN AMRO. De overname zou voor het voedingsgedeelte misschien nuttig kunnen zijn, maar voor de verdere zakelijke samenstelling van HEMA zou het weinig uitmaken, schrijven de analisten.

Er is volgens de analisten geen sterk genoeg bewijs dat HEMA ook de gevraagde 300 miljoen tot 400 miljoen euro waard is. Zelfs dat getal kan te optimistisch zijn, denkt ABN. Daar komt bij dat een acquisitie van HEMA waarschijnlijk geen voordelen biedt voor schuldeisers, denken analisten van ING. Ook zij zien geen meerwaarde in het non-food gedeelte van HEMA.

Gerelateerde artikelen