‘Ahold Delhaize in de race voor Amerikaanse concurrent’

Vliegtuigspotters signaleerden verkeer met supermarkt Andersons.

Vliegtuigspotters voeden geruchten dat Ahold Delhaize de Amerikaanse supermarktketen Albertsons over wil nemen. Ze leiden dit af aan vluchtgegevens van beide bedrijven. Het is niet de eerste keer dat spotters op die manier voorspellingen doen. 

Hierover bericht de Vlaamse zender VRT. De geruchtenmolen over een deal tussen Ahold Delhaize en Albertsons begon in januari, toen vliegtuigspotters een privéjet van Ahold Delhaize opmerkten in de Amerikaanse staat Idaho, waar de hoofdvestiging van Albertsons gevestigd is. Een maand later kondigde Albertsons aan dat het "alle strategische opties" voor de toekomst aan het bekijken is. Rond die tijd zaten ook de verkopen van het bedrijf in het slop.  

Vorige week werden dan weer twee vliegtuigen van Albertsons in Massachusetts gespot, de thuisbasis van Ahold Delhaize in de Verenigde Staten. Voor vliegtuigspotters waren de tekenen duidelijk dat er een deal in de maak was. 

"De kans is inderdaad wel groot dat er gesprekken zijn", zo reageert Pauline Neerman bij VRT, specialist bij RetailDetail. "Maar tot wat ze zullen leiden, is natuurlijk puur gerucht."

Volgens de Vlaamse zender worden vliegtuigspotters vaker ingezet voor prognoses, door bijvoorbeeld beleggingsfondsen, om te kunnen voorspellen welke grote deals er zitten aan te komen. "Het is interessant omdat privéjets effectief tonen dat er belangrijke personen van belangrijke bedrijven aan het bewegen zijn", weet Neerman.

De praktijk heeft in het verleden zijn nut ook al bewezen, vertelt ze. "Bijvoorbeeld bij de oorlog in Oekraïne. Spotters zien troepenbewegingen en vliegtuigen en kunnen daardoor op voorhand bepaalde dingen voorspellen. En dat kan met bedrijven dus ook. Onderzoekers in Oxford hebben op een paar jaar tijd zeven grote deals kunnen voorspellen door een stuk of dertig privéjets van bedrijven te volgen."

Gerelateerde artikelen