AFM keurt overname Ordina goed

Aandeelhouders kunnen tot 26 september hun aandelen verkopen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de geplande overname van Ordina door Stopra Steria goedgekeurd, in navolging van eerdere goedkeuringen van het bestuur, de twee grootste aandeelhouders, de ondernemingsraad en de Europese Commissie.

In maart maakte het bestuur van Ordina bekend dat het na beoordelingen van diverse biedingen exclusieve gesprekken was gestart met Sopra Steria. Een week later bleek dat de twee partijen het eens waren geworden over de verkoop van Ordina voor een bedrag van 518 miljoen euro.

Het Franse Sopra Steria is een mondiale speler met 50.000 werknemers in 30+ landen. In Nederland telt de Franse IT-dienstverlener nu nog 1.500 medewerkers. Ordina heeft rond de 2.800 werknemers in Nederland en België.

Bij deals van dergelijke omvang moeten verschillende goedkeuringen worden binnengehaald alvorens de transactie definitief doorgang kan vinden. De belangrijkste goedkeuring kwam al vrij snel. Het bestuur en de raad van commissarissen ondersteunden het bod van Sopra Steria unaniem, en kort daarna stemde ook de ondernemingsraad in Nederland in met het bod en de integratieplannen. Vervolgens ging de deal nog langs meerdere toezichthouders: de Europese Commissie (transacties van boven de €250 miljoen komen op het bord te liggen van het Europese mededingingsorgaan), en in ons land de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op 5 juli gaf ook Europa groen licht en afgelopen maandag volgde ook de AFM met eenzelfde advies.

De overname van Ordina door Sopra Steria komt daarmee steeds dichterbij. Met alle goedkeuringen op zak is de deal nu in de volgende fase terechtgekomen. De aandeelhouders van Ordina kunnen vanaf 19 juli 2023 tot 26 september 2023 hun aandelen verkopen voor het overeengekomen bedrag (5,75 euro per aandeel). Naar verwachting zal een meerderheid dit doen – het bod is meer dan 40 procent hoger dan de gemiddelde prijs van het aandel in de eerste drie maanden van het jaar.

De deal zal naar verwachting in de tweede helft van 2023 worden afgerond. 

In het komende nummer van M&A Magazine wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze deal.

Gerelateerde artikelen