Adviseur private equity bedrijf Holland Venture wil meer marktwerking in zorg

Jaap Maljers, adviseur van private equity bedrijf Holland Venture en mede-eigenaar van Bergman Klinieken, juicht meer marktwerking in de zorg toe. Dat blijkt uit een interview met de zorgondernemer en investeerder in de Telegraaf.
Maljers denkt dat meer concentratie en schaalvergroting in de zorg kan leiden tot betere kwaliteit. Hij vindt het niet logisch dat alle ziekenhuizen bijna alle behandelingen aanbieden. Als ziekenhuizen zich specialiseren kunnen ze vaker een zelfde behandeling doen waardoor ze beter in staat zijn de methode te verbeteren. De investeerder ziet voor verzekeraars een belangrijke rol. Zij kunnen ziekenhuizen dwingen zich te focussen, maar ze laten zich weerhouden door de publieke opinie.
De zorgondernemer is niet bang voor faillisementen van ziekenhuizen. Hij denkt dat ‘als we de natuur zijn gang laten gaan’ minder geld verloren zal gaan aan slecht renderende ziekenhuizen waardoor er meer geld overblijft voor zorginnovaties.
Maljers heeft genoeg vertrouwen in de innovatiekracht van de zorgzector. Investeringsmaatschappij Holland Venture krijgt wekelijks plannen toegestuurd voor innovaties in de zorgsector. Maljers erkent dat het niet eenvoudig is om als investeerder te opereren in de zorgsector. Het duurt langer om iets voor elkaar te krijgen. Voordeel is wel dat ‘als je eenmaal binnen bent’ je langer succesvol kan zijn.
Holland Venture staat onder leiding van Managing Partners Hubert Verbeek en Ewout Prins. Het private equity bedrijf is sinds 1981 actief. Jaap Maljers voegde zich in 2012 bij de investeerder voor de oprichting van het Holland Venture Zorg Innovatie Fonds. In dit fonds belegt onder andere zorgverzekeraar Menzis. 
 
Foto Jaap Maljers. Fotografie Nout Steenkamp 
 
Gerelateerde artikelen