ACM verbiedt overname Eurocept Homecare door Mediq

De overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq gaat niet door. De concurrentie op het gebied van infuuspompen voor thuisgebruik kan in gevaar komt bij een overname. 

Dat heeft marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. "Als we deze overname zouden toestaan, heeft dat negatieve gevolgen voor de prijs en kwaliteit", stelt ACM-voorzitter Martijn Snoep. Zorgverzekeraars hadden ook hun zorgen geuit over de voorgenomen overname.

Eurocept en Mediq leveren allebei medische hulpmiddelen, zoals elektronische infuuspompen voor thuisgebruik. Daarmee kunnen patiënten eenvoudig de juiste hoeveelheid medicijnen of voedsel toegediend krijgen. 

Er zijn volgens de ACM niet veel spelers voor deze pompen, die de bedrijven aan bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties leveren. Bovendien heeft Mediq ook zonder de overname al een sterke positie en is Eurocept de naaste concurrent.

Het is volgens de ACM niet waarschijnlijk dat andere partijen het gat naar het fusiebedrijf snel zouden kunnen dichten. Dat lukte de afgelopen jaren al nauwelijks en de drempels voor nieuwe toetreders zijn behoorlijk omdat bijvoorbeeld een netwerk onder artsen en thuiszorgorganisaties moet worden opgebouwd.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen