ACM trekt verzoek in om Microsoft-overname te onderzoeken
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar verzoek aan de Europese Commissie ingetrokken om de overname van startup Inflection door Microsoft te onderzoeken.
Dit besluit volgt op een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie, die stelt dat de Europese Commissie geen verzoeken van lidstaten mag behandelen als deze niet zelf bevoegd zijn om een overname te onderzoeken.
De ACM maakt zich zorgen over de impact van de overname op innovatie en consumentenkeuzes op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) in Nederland, maar door de nieuwe uitspraak ziet de ACM zich genoodzaakt het verzoek te laten vallen.
Overname van AI-bedrijf Inflection
Overname van Inflection door Microsoft In maart 2024 nam Microsoft een groot deel van het personeel van Inflection over, waaronder twee van de drie oprichters, en verwierf het de intellectuele eigendomsrechten van Inflection’s AI-model en chatbot Pi. Beide bedrijven zijn actief op het gebied van AI, waarbij de chatbot Pi emotionele ondersteuning biedt aan gebruikers. Vanwege de populariteit van de chatbot kende Inflection een snelle groei in gebruikersaantallen.
De overname hoefde niet gemeld te worden bij de ACM of de Europese Commissie omdat de omzet van Inflection onder de wettelijke drempels viel. Toch maakte de ACM zich zorgen dat de overname zou kunnen leiden tot minder keuze en innovatie op de Nederlandse markt voor AI-chatbots, en daarmee mogelijk negatieve gevolgen zou hebben voor consumenten en bedrijven.
Uitspraak EU-hof
Gevolgen van de uitspraak van het EU-Hof Op 3 september 2024 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de Europese Commissie alleen overnames kan onderzoeken die onder de meldingsdrempels vallen als de nationale mededingingsautoriteiten, zoals de ACM, in hun eigen land bevoegd zijn om de zaak te behandelen. Omdat de overname van Inflection door Microsoft de Nederlandse meldingsdrempels niet haalde, en de ACM geen bevoegdheid heeft om dergelijke kleine overnames te toetsen, is het verwijzingsverzoek ingetrokken. Andere lidstaten die zich bij het verzoek hadden aangesloten, hebben hun verzoeken eveneens ingetrokken.
ACM pleit voor nieuwe bevoegdheden De ACM benadrukt het belang van een zogenoemde ‘call-in bevoegdheid’. Deze nieuwe bevoegdheid zou het mogelijk maken om ook overnames onder de meldingsdrempels te onderzoeken als ze potentieel schadelijk zijn voor de concurrentie of consumenten in Nederland. Dit zou helpen voorkomen dat dominante bedrijven kleine, innovatieve concurrenten opkopen, wat kan leiden tot minder innovatie en keuze, en hogere prijzen voor consumenten. Hiermee zou de ACM tevens overnames kunnen doorverwijzen naar de Europese Commissie als de gevolgen zich ook op Europees niveau voordoen.
Lees ook: Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM: ‘We willen ook toezicht op de kleinere fusie’