ABN AMRO verkoopt banking-activiteiten in Azië en Midden-Oosten aan LGT

ABN AMRO verkoopt zijn private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten aan bank- en vermogensbeheerder LGT uit Liechtenstein. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

ABN AMRO Private Banking beheert ongeveer 20 miljard dollar, zo'n 18,5 miljard euro, aan vermogen van klanten in Singapore, Hongkong en Dubai. De transactie vindt plaats onder voorbehoud van goedkeuring van de toezichthouders en wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 afgerond.

Ook het kantoor in Dubai valt onder de verkochte activiteiten. Dat kantoor raakte eerder in opspraak. Medewerkers van de bank schoten er ernstig tekort in het voorkomen van witwaspraktijken. ABN AMRO kreeg daar, kort voor de beursgang in Amsterdam, een boete voor van 1,2 miljoen euro.

ABN AMRO verwacht een aanzienlijke boekwinst te realiseren uit de verkoop, maar maakte geen verkoopprijs bekend. Een woordvoerster wilde die ook niet geven. Naar verluidt waren ook Julius Baer en DBS Group in de race voor de Aziatische tak van private banking. Eerder werd door ingewijden aangegeven dat de deal meer dan 300 miljoen dollar zou kunnen opleveren.

Volgens Jeroen Rijpkema, topman van ABN AMRO Private Banking International, is na een evaluatie besloten om deze activiteiten in Noordwest-Europa verder te versterken. De bank blijft in de regio financiële diensten verzorgen voor zakelijke klanten in onder meer de energie- en grondstoffensector, transport, diamanten en juwelen.

LGT Group, voorheen het Liechtenstein Global Trust, is de grootste bank- en vermogensbeheerder ter wereld die in handen is van een familie. Het is eigendom van de prinselijke familie van het land.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen