ABN AMRO koopt Duitse private bank voor 672 miljoen

Hauck Aufhäuser Lampe wordt overgenomen van het Chinese Fosun.

ABN AMRO koopt de Duitse private bank Hauck Aufhäuser Lampe (HAL) van het Chinese conglomeraat Fosun International. ABN AMRO zal HAL samenvoegen met zijn eigen Duitse private bank Bethmann Bank en versterkt daarmee zijn positie als vermogensbeheerder in Duitsland.

ABN AMRO betaalt 672 miljoen euro voor de overname, maar dit bedrag kan nog worden aangepast afhankelijk van de waarde van het aandelenkapitaal van HAL op de afrondingsdatum van de overname. ABN AMRO zegt dat de overname zijn top 3-positie versterkt als bank voor vermogende klanten in Duitsland met een gezamenlijk beheerd vermogen van ongeveer zeventig miljard euro.

De deal is onder voorbehoud van toestemming van toezichthouders en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 worden afgerond.

“Dit is een unieke kans om onze Duitse activiteiten uit te breiden. We zijn erg blij dat we deze overeenkomst hebben kunnen sluiten”, zegt topman Robert Swaak van ABN AMRO. “HAL is een van oudsher toonaangevende vermogensbeheerder en sluit heel goed aan bij ABN AMRO, zowel cultureel als geografisch gezien.”

Hauck Aufhäuser is in 1796 opgericht en daarmee een van de oudste banken in Duitsland. Fosun nam de bank in 2015 over en kocht in 2021 ook concurrent Bankhaus Lampe, waardoor Hauck Aufhäuser Lampe ontstond.

De huidige eigenaar, Fosun International, is geen onbekende in de regio. Het Chinese bedrijf is voor tien procent eigenaar van de Belgische verzekeraar Ageas.

Lees ook: CVC naar de AEX: kroniek van een aangekondigde beursgang

Gerelateerde artikelen