ABN AMRO en Stibbe adviseren bij overname Esso tankstations

Zakenbankiers van ABN AMRO en advocaten van Stibbe adviseren Markeur bij de overname van vijftien Esso tankstations en de bevoorradingscontracten met negentien door dealers geëxploiteerde Esso tankstations in Noordoost Nederland over van ExxonMobil. Volgens zakenbankier Aram van Viersen past de overname goed binnen de overnamegolf die in de sector gaande is en naar verwachting verder doorzet. "De grotere Westerse oliemaatschappijen trekken zich in toenemende mate terug uit hun downstream activiteiten en rationaliseren hun retail netwerken.”
Van Viersen ziet andere partijen de rol van de Westerse oliemaatschappijen overnemen: “Tegelijkertijd zijn de lokale spelers in het middensegment, maar ook de grotere oliemaatschappijen uit opkomende markten – zoals het Russische Lukoil, Petrobas uit Brazilië en het Indonesische Petramina – juist kopers van distributie activiteiten in West Europa. Met ruim 4.000 tankstations, biedt de sterk gefragmenteerde Nederlandse brandstofmarkt nog volop kansen voor verdere consolidatie." 
ABN AMRO staat nu met 24 M&A deals in de top van de league tables van MenA.nl. Het team van ABN AMRO bestaat naast Aram van Viersen uit Sem Alberga, Hans de Lange, Arjan Kreischer en Joost Smaal. Stibbe was dit jaar betrokken bij 34 deals. Het team van Stibbe bestaat uit advocaten Kirsten Berger en Wouter Brugma. 
Markeur is een familiebedrijf uit Alphen aan den Rijn met diverse activiteiten in de autobranche. Markeur is met haar dochteronderneming Multi Energy reeds actief met de exploitatie van bijna 30 tankstations in de Randstad onder de vlag van Shell en BP. Met de overname wil Markeur haar positie op de brandstofmarkt verder versterken. 
Zakenbankier Joost Smaal van ABN AMRO ziet steeds vaker dat spelers in de autobranche hun activiteiten diversificeren. “Bedrijven brengen een verbreding aan naast de traditionele dealer activiteiten. PON is hier een goed voorbeeld van, met een aantal recente overnames in de fietsensector. Ook Louwman heeft een vergelijkbare stap genomen met de overname van zorgspecialist Welzorg.”
De Amerikaanse multinational ExxonMobil wil overstappen op een nieuw business model door het afstoten van eigen tankstations. Al eerder verkocht ExxonMobil delen van haar retail netwerk in Europa en Noord Amerika. 
 
Gerelateerde artikelen