AB InBev brengt bod uit op SABMiller

Anheuser-Busch InBev (AB InBev) heeft een overnamebod uitgebracht op SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch. AB InBev heeft 42,15 Britse pond (57,07 euro) over voor elk aandeel in zijn branchegenoot. De totale overnamesom komt uit op meer dan 92 miljard euro.

Mocht de overname slagen, dan ontstaat veruit de grootste bierbrouwer ter wereld. AB InBev bracht in de afgelopen weken al twee keer een bod uit, eerst van 38 pond per aandeel, later 40 pond per stuk. De herziening naar 42,15 pond per aandeel is mede bedoeld om de grootaandeelhouders van SABMiller over de streep te trekken. Altria, dat zijn steun voor het bod uitsprak, en BevCo bezitten samen circa 41 procent van de aandelen.

Altria, dat 27 procent van de aandelen SABMiller bezit, riep de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer op snel om tafel te gaan met AB InBev. De bieder gaf aan de overname van circa 41 procent van de aandelen SABMiller te kunnen financieren met eigen aandelen. ‘Daarmee kunnen we een hogere prijs betalen dan we ons anders zouden kunnen veroorloven’.

De combinatie is goed voor een omzet van omgerekend bijna 57 miljard euro en een bedrijfsresultaat van ruim 21 miljard euro. AB InBev ziet na de overname vooral groeimogelijkheden in Afrika, waar SABMiller sinds de negentiende eeuw een sterke positie heeft opgebouwd. De bieder wil een tweede beursnotering aanvragen in Johannesburg, naast de bestaande in Brussel.

(ANP)

Gerelateerde artikelen