Aandeelhouders BG ook akkoord met overname door Shell

Donderdag zijn de aandeelhouders van het Britse gasbedrijf BG Group akkoord gegaan met een overname van het bedrijf door olie- en gasconcern Shell.

In navolging van de aandeelhouders van Shell op woensdag, stemden ook zij massaal in met de transactie. Van het aanwezige aandelenkapitaal stemde 87,32 procent voor, waar een minimumvereiste gold van 75 procent.

Niets lijkt nu de grootste overname van een Nederlands bedrijf ooit nog in de weg te staan. Shell heeft 15 februari als uitgangspunt voor de afronding.

Shell bracht in april vorig jaar een overnamebod uit van omgerekend ruim 64 miljard euro. Dat bedrag is inmiddels flink gedaald omdat het merendeel van de overname betaald wordt met aandelen Shell, die onder druk van de dalende olieprijzen aan waarde hebben ingeleverd. De huidige transactiewaarde is circa 47 miljard euro.

Met de aankoop kan Shell de kosten bij zijn olieproductie ‘substantieel’ verlagen, worden de reserves aangevuld en krijgt het concern toegang tot zeer goede gaswinningsactiviteiten in Australië, zei aandeelhoudersadviseur ISS. Het bureau raadde tal van Shell’s grootste aandeelhouders de afgelopen weken aan in te gaan op de deal.

(ANP)

Gerelateerde artikelen