‘Je moet af en toe een beetje raar doen om iets te bereiken’

Michael Boogerd, voormalig profwielrenner, blikt terug op zijn geleerde lessen uit zijn carrière.

‘’De grote Alpenetappe wordt gewonnen door een jongen van het vlakke land’’, commentarieert Mart Smeets enthousiast aan het einde van de zestiende etappe van de Tour de France in 2002. De bergetappe gaat van Les Deux Alpes naar La Plagne, met onderweg de beklimmingen van de Galibier en de Madeleine. ‘’Gewoon een jongen uit Den Haag, die dan weliswaar in België woont’’, vervolgt Smeets verder. Deze overwinning van Michael Boogerd op 24 juli 2002 is een onvergetelijk moment in de Nederlandse wielergeschiedenis.

Op vrijdag 10 september zal Michael Boogerd (1972) deelnemen aan het M&A Criterium. Alle deelnemers maken – naast een uitdagend parcours en een mooie rit – kans op een cheque t.w.v. 500,- euro, aangeboden door de hoofdsponsor Datasite. Hij staat de redactie graag te woord en vertelt meer over zijn geleerde lessen, die hij heeft kunnen vertalen naar het zakelijke leven.

Les 1: Ga tegen je natuur in

‘’Mijn eerste grote overwinning was in 2002. Dat was La Plagne. Ik zat in de Tour de France. Ik zat niet helemaal niet lekker in mijn vel. Ik was eigenlijk heel goed in vorm, maar het lukte gewoon niet. Toen heb ik een gesprek gehad met mijn dokter. Hij zei: ‘Doe morgen gewoon iets geks, iets raars!’. Dat betekende aanvallen vanuit het vertrek. Daar is een mooie overwinning uitgekomen.

Normaal zou ik dat nooit hebben gedaan, want ik was eigenlijk meer een volger en dan vervolgens in de finale aanvallen. Ik ging toen totaal iets anders doen. Dat kan ik vertalen naar mijn zakelijke leven. Ik heb zeven jaar geleden appartementen gekocht. Ik dacht: moet ik dit wel doen? De huizenmarkt was destijds erg slecht. Toch heb ik het gedaan. Het brengt mij nu veel op. Ik dacht: dat heb ik toen ook gedaan. Nu ga ik ook aanvallen en appartementen kopen.

Die aanval die ik deed toen ik La Plagne won, zou ik zelf nooit hebben gedaan. Het was ingegeven door een persoon die ik heel erg vertrouwde. Het was een typisch geval van step out of the box en tegen je natuur iets doen. Natuurlijk niet met te veel risico’s. Als je veel geld erin steekt, kan je nat gaan. Met een beetje risico nemen, kan je heel ver komen.

Ik denk dat ieder mens dat nodig heeft, een bepaald ritme in zijn leven. Daar ging ik niet heel goed op. Als je echt wil slagen in het leven, moet je af en toe gek doen. Dat kan je niet uitleggen. Het is gewoon een intuïtie. Waarschijnlijk heb ik die intuïtie zelf al. Je moet af en toe een beetje raar doen om iets te bereiken.’’

Les 2: Doe zaken met mensen die je kan vertrouwen

‘’In 2016 is het boek verschenen van Thomas Dekker. Ik had goed contact met Thomas. Ik gaf eigenlijk mijn ziel bloot. Dat heeft hij verschrikkelijk misbruikt. Ik had nooit verwacht dat hij dat zou doen. Dat is een onwijze les voor mij geweest, namelijk dat ik alleen maar mijn familie vertrouw. Dat zijn mijn kinderen, ouders, vrouw en ex-vrouw. Voor de rest vertrouw ik helemaal niemand meer. Dat is hard en dat is ook echt triest. Het leven zit zo in elkaar waarschijnlijk. Als ik nu een zakelijke transactie doe, is het altijd met mensen die ik 100 procent vertrouw.

Ik ga nu alleen maar met zekerheden om. Ik doe een opdracht en ik krijg betaald. Ik laat het achterste van mijn tong niet meer zien aan mensen. Eigenlijk vind ik dat jammer, want ik ben een persoon die open is. Er is zo vaak misbruik gemaakt van mijn openheid, dat ik nu denk: ik doe dat niet meer. Dan kader ik het liever af, dat ik gewoon een zekerheid heb. Je wordt er vooral cynisch van.

Nogmaals: ik denk dat ik maar heel weinig mensen nu kan vertrouwen die hetzelfde doen als ik. Het is jammer om in je leven het mee te maken. Ik heb altijd gegeven, gegeven, gegeven, maar nooit genomen. Ik ben er ook achter gekomen dat geven, geven, geven niets opbrengt.’’

Les 3: Wissel werk en ontspanning voldoende af

‘’Ik heb in mijn leven nooit rust genomen. Ik ben sinds afgelopen winter eruit dat je af en toe wel je rust moet nemen, maar dat is het aard van het beestje. Ik zou iedereen aanraden om werk en ontspanning af te wisselen. Dat je wel genoeg doet om weer energie op te bouwen.

Het klinkt een beetje stom uit mijn mond, omdat ik het zelf ook nog niet kan. Ik ben net aan het oefenen. Ik ga bijvoorbeeld twee weken in het jaar op vakantie, terwijl iedereen vijf weken gaat. Dat is een lastige voor mij. Daar ben ik mee bezig. Altijd aan staan, gaat niet. Dat gaat je een keer breken.

Als ik een dag gewerkt heb en ik kom thuis terug, dan ga ik zelf nog even sporten. Daarna ga ik twee uurtjes in de tuin werken. Dat geeft mij een onwijze rust. Ik raad iedereen wel aan om zeker een uur op een dag een moment voor jezelf te pakken. Dan ben je veel productiever.

Ik heb verleden jaar meegemaakt dat het allemaal aan de top zat. Ik kreeg toen in een keer paniek- en angstaanvallen. Van de ene op de andere dag heb ik gezegd: ik ga nu in therapie. Dan ga ik proberen om het te kanaliseren. Dat is redelijk goed gelukt.

Vraag hulp op de momenten dat je het nodig hebt. Dat kan simpel zijn: een avondje in een restaurant of een knuffel van je vrouw bijvoorbeeld. Je hebt een waterval en je staat onder die waterval. Je wilt niet nat worden, dus moet je even eruit stappen.’’

Gerelateerde artikelen