75 miljard euro voor overnames bij Nederlandse beursfondsen

Ruim de helft van de cfo’s in Europa is positief over de economische vooruitzichten en bereid meer te gaan investeren. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) op basis van het Global CFO Survey van Duke University en TiasNimbas Business School die eind vorig week is gepresenteerd. De cfo´s hebben 75 miljard euro te besteden.
In aanvulling op de survey meldt Deloitte op basis van een recente peiling onder cfo´s dat de investeringsbereidheid toeneemt onder de financiële bestuurders van grote Nederlandse bedrijven. Nederlandse cfo’s willen de cashreserves aanwenden en nieuwe financiering aantrekken voor overnames. Bijna de helft verwacht de komende twaalf maanden een overname af te ronden. Circa 40% verwacht belangen af te stoten of een dochterbedrijf te verkopen om zich meer op de kernactiviteiten te richten.
Uit een inventarisatie van het FD blijkt dat de AEX-fondsen (exclusief financiële waarden en vastgoedfondsen) eind vorig jaar 24 miljard euro in kas hebben. Op basis van een conservatieve schuldenratio kunnen zij zeker 50 miljard euro bijlenen. Dit komt neer op een oorlogskas van 75 miljard euro voor de internationale fusie- en overnamemarkt.
 
Gerelateerde artikelen