50 miljoen euro voor PlantLab

PlantLab, een Nederlands bedrijf in verticale landbouw, heeft 50 miljoen euro opgehaald in een nieuwe financieringsronde die geleid werd door De Hoge Dennen Capital. 

Het geld wordt gebruikt om extra productielocaties te openen in het buitenland, onder meer in Noord-Amerika en Europa. In totaal is tot nu toe 120 miljoen in het bedrijf geïnvesteerd door kapitaalverschaffers.

PlantLab exploiteert een commerciële productielocatie in Amsterdam van 15.000 m2. Ook in Indianapolis en op de Bahama's is het bedrijf inmiddels actief. In een ruimte met een oppervlakte van 1 hectare weet het bedrijf voldoende te produceren om een stad van 100.000 inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien. Plantlab focust zich momenteel op sla, kruiden, tomaten en komkommers, maar heeft voor veel andere gewassen de research gedaan om deze ook commercieel te kunnen kweken.

Die technologie van PlantLab maakt het mogelijk overal ter wereld groente en kruiden te telen. De gewassen groeien dankzij temperatuur-, vocht- en lichtregulatie met 95% minder water, terwijl er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Licht komt van speciaal ontwikkelde LED's, die de specifieke kleur licht geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese. Door locaties dicht bij de klant en de consument te hebben hoeft voedsel niet meer over lange afstanden getransporteerd te worden, wat direct leidt tot minder CO2-uitstoot, lagere kosten en minder voedselverspilling.

PlantLab heeft in Den Bosch een onderzoekscentrum. De onderneming is aan het uitbreiden in de Verenigde Staten en Europa. Bij PlantLab werken internationaal inmiddels meer dan 100 mensen.

Gerelateerde artikelen