5 positieve ontwikkelingen in Europees private equity
In het derde kwartaal van 2023 was de waarde van Europese private equity (PE) deals 4,7 procent lager in vergelijking met het vorige kwartaal en 2,8 procent lager op jaarbasis (YoY – Year-over-Year). Het lag nog steeds hoger dan de cijfers van vóór 2020, wat aangeeft dat er enige animo is voor dealmaking, maar het is nog te vroeg om van een herstel te spreken.
Dat blijkt uit het rapport EUROPEAN PE Breakdown van PitchBook.
Net zoals centrale bankiers geduldig wachten op renteverhogingen om de inflatie te verlichten, wachten dealmakers op duidelijkere tekenen van herstel. Toch zijn er enkele positieve signalen in de data te vinden, schrijft PitchBook.
1. Recordkwartaal financiële dienstverlening
Wat betreft sectoren, kende de Europese financiële dienstverlening een recordkwartaal in het derde kwartaal met deals ter waarde van 29,4 miljard euro, een stijging van 83,8 procent ten opzichte van een al sterk Q2 en een stijging van 244 procent YoY.
De stijging van de rentetarieven zet druk op de financiële dienstverlening, en er vindt toenemende consolidatie plaats in de sector, met name in de deelsectoren vermogensbeheer en makelaardij.
Ongeveer de helft van de dealwaarde werd gegenereerd door de top drie deals, waaronder de gedeeltelijke verkoop van Worldpay in het Verenigd Koninkrijk, de overname van Degroof Petercam in België en de verkoop van Prelios in Italië.
2. Stijging in exitwaarde
De exitwaarde van Europese PE bleef gedurende het tweede opeenvolgende kwartaal stijgen, met een stijging van 18,4 procent QoQ (Quarter-on-Quarter). Dit werd aangedreven door acht mega-exits van meer dan één miljard euro in Q3, waardoor het jaar het op een na grootste werd voor mega-exits na 2021.
Een opvallende uitschieter in Q3 was de Arm IPO, de grootste exit voor PE in tien jaar, met een waarde van 43,9 miljard euro. Investeerders hebben geduldig gewacht op de terugkeer van beursgangen na een matige periode die begon in 2022. Openbare noteringen vertegenwoordigen nu een vijfde van de totale PE-exitwaarde dit jaar tot nu toe.
Bij het bekijken van de top 20 exits in Q3 valt op dat bijna de helft secundaire buy-outs zijn, wat betekent dat een PE-investeerder een controlerend belang verwerft in een targetbedrijf dat al wordt gesteund door een andere PE-investeerder. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, waaronder de noodzaak om activa af te stoten vanwege de houdbaarheidsperiode, activamaturiteit, liquiditeitsvoorkeuren, een verandering in de onderliggende bedrijfsstrategie of simpelweg een interessant bod van een koper.
3. Er worden nog steeds megafondsen opgehaald
Het ophalen van fondsen in Europa wordt nog steeds gedreven door ervaren buyout-firma’s die megafondsen werven. In Q3 sloot CVC Capital Partners zijn Fund IX, met een totaalbedrag van 26,0 miljard euro. Daarmee werd het ’s werelds grootste buyout-fonds.
Het sterke jaar voor fondsenwerving tot nu toe benadrukt de structurele verschuiving naar private equity als een favoriete asset class voor veel allocators van activa, wat wijst op een voortdurende toename van fondsen onder beheer.
4. Minder mega PE-deals, maar stijging in dealsize daaronder
Sinds de piek in de financiële markt tegen het einde van 2021, zijn Europese PE-deals kleiner geworden, aangezien investeerders zich meer richten op kleinere ‘add-on’-deals en weg bewegen van megadeals. In Europa hebben we dit jaar ‘slechts’ 28 megadeals gezien met een waarde van meer dan één miljard euro in de eerste drie kwartalen, wat het laagste aantal is in een decennium.
Aan de andere kant is 56,8 procent van de totale dealwaarde tot nu toe afkomstig van deals met een waarde tussen 100 miljoen en 500 miljoen euro, het hoogste percentage in een willekeurig jaar. Als gevolg daarvan valt ook de gemiddelde PE-dealgrootte in deze categorie, en is deze sequentieel toegenomen, van 124,1 miljoen euro in het eerste kwartaal naar 289,6 miljoen euro in het derde kwartaal, wat wijst op een voorzichtig herstel.
Deze deals zijn vaak add-ons op bestaande bedrijven, waarbij groei wordt bereikt door een concurrent over te nemen of een aanvullend bedrijf in dezelfde branche. Tot nu toe in 2023 is meer dan de helft van de PE-deals van het type ‘add-on’. Bijvoorbeeld, in het derde kwartaal werd het Mandarin Oriental Hotel in Barcelona verkocht aan The Olayan Group voor naar schatting 240 miljoen euro; de koper is een PE-firma uit Saoedi-Arabië met een bestaande vastgoedportefeuille, waaronder het Mandarin Oriental Ritz Hotel in Madrid.
5. Private debt springt in waar banken zich terugtrekken
Naarmate de rentetarieven stijgen, nemen ook de leenkosten toe, wat het duurder maakt voor investeerders om grote leveraged buy-outs uit te voeren. Private equity-firma’s zijn daarom overgestapt op private kredietverlening om bepaalde transacties te financieren, waarbij ze wegstappen van de gesyndiceerde leningsmarkten aangeboden door de traditionele grote banken.
Private kredietverlening is vaak een duurdere optie, maar het kan sneller worden uitgevoerd. Volgens LCD was Q3 getuige van de grootste private krediettransactie ooit, toen Vista Equity Partners Finastra’s schuld herfinancierde met een leningpakket van 4,8 miljard euro, geleid door Oak Hill Advisors en Blue Owl Capital.
Mike Arougheti van Ares, een verstrekker van private schuld, verwacht dat de private kredietmarkt van 1,5 biljoen dollar in de komende vijf jaar zal verdubbelen tot drie biljoen dollar. De opkomst van private kredietverlening in 2023 heeft private equity-firma’s in staat gesteld om ondanks de hogere rentetarieven overeind te blijven en LBO’s te blijven financieren.
Lees ook: De opkomst van direct lending fondsen in Nederland