40 miljoen euro naar impactfonds plasticvervuiling

Wereldwijde spelers uit de plasticindustrie in de rij bij eerste closing van Circular Plastics Fund.

In de ‘Week van de Circulaire Economie’ in Nederland heeft Infinity Recycling's Circular Plastics Fund bij de closing van haar eerste financieringsronde grote steun gekregen van wereldwijde spelers in de toeleveringsketen van plastic, evenals Invest-NL, het Nederlandse overheidsfonds voor innovatie.

Het fonds van Infinity Recycling is bedoeld om te investeren in bedrijven die bewezen recyclingtechnologieën gebruiken om plastic af te breken tot primaire grondstoffen waarmee de industrie nieuwe producten kan maken. 

Investeerders zijn onder meer Amerikaanse petrochemische bedrijven, Chevron Philips Chemical en LyondellBasell, de in Singapore gevestigde toeleverancier aan de plasticindustrie Indorama en Invest-NL. Ze hebben samen meer dan 40 miljoen euro toegezegd aan het Rotterdamse investeringsteam. 

Het Circular Plastics Fund is een artikel 9 impactfonds, het meest ‘groene’ label onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van de EU. Het in Luxemburg geregistreerde fonds streeft naar een netto IRR van 18 procent tot 22 procent en een totale omvang van 150 miljoen euro.

De groeiende consumptie van plastic zorgt voor een afvalcrisis. Jaarlijks wordt ongeveer 400 miljoen ton plastic afval gecreëerd, wat overeenkomt met meer dan 35 kg voor elke persoon op aarde. Minder dan 20 procent hiervan wordt wereldwijd gerecycled. De rest belandt op stortplaatsen, in verbrandingsovens of lekt in het milieu.
.
Jeroen Kelder, Managing Partner bij Infinity Recycling, zegt: “De wereld wordt overspoeld door plastic afval en het aanbod blijft exponentieel groeien omdat de vraag niet afneemt. Dit betekent dat de huidige benadering gericht op mechanische recycling het tij niet kan keren. Het Circular Plastics Fund vult deze lacune in de markt door bedrijven te ondersteunen met beproefde recyclingtechnologieën zodat ze kunnen opschalen.”

Managementadviesbureau McKinsey schat dat de wereldwijde markt voor geavanceerd gerecycled plastic in 2050 een omvang van 500 miljoen ton per jaar zal bereiken, meer dan 300 miljard dollar aan omzet genereert, en ongeveer 40 procent van de totale aanvoer van nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten voor haar rekening neemt.

New Amsterdam is de placement agent voor het Circular Plastics Fund, Loyens & Loeff de juridische adviseur, Mazars Group de fiscaal adviseur en Trustmoore Luxembourg de administrator.

Foto: Pixabay.com

Gerelateerde artikelen