Bestuurders blijven inzetten op M&A ondanks turbulentie

2022 is op weg om het op een na sterkste jaar voor het sluiten van deals te worden.

Uit het halfjaarlijkse M&A-rapport van Bain & Company blijkt dat marktleiders deze tijd van volatiliteit aangrijpen om hun concurrentiepositie te verbeteren.

Ondanks een vertragend tempo van dealvorming in de eerste helft van het jaar, zou 2022 tegen het einde van het jaar een waarde van 4,7 biljoen dollar kunnen bereiken wat betreft strategische M&A-deals. Dit zou een daling met twintig procent betekenen ten opzichte van de recordwaarde van 5,9 biljoen dollar in 2021, maar het zou 2022 nog steeds het op één na beste jaar voor dealvorming ooit maken. 

Dit zijn enkele van de bevindingen van Bain & Company's 2022 mid-year M&A report

De ramingen van Bain & Company voor een sterk marktklimaat zijn deels te danken aan de opleving van de dealactiviteit in de afgelopen maanden, waarbij marktleiders deze tijd van turbulentie gebruiken om hun concurrentiepositie te verbeteren. In het eerste kwartaal van 2022 bedroeg de totale waarde van de deals slechts 599 miljard dollar, een scherpe daling ten opzichte van de 970 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2021. Het tweede kwartaal van 2022 bracht echter een gezond herstel, met een totale transactiewaarde van 702 miljard dollar in april en mei. 

"Het sleutelwoord voor dealmakers dit jaar was turbulentie, aangezien de inflatie sterk is gestegen, de rente verder is gestegen en de kosten van kapitaal zijn toegenomen, om nog maar te zwijgen van de toenemende problemen met de toeleveringsketen en de geopolitieke spanningen", zegt David Harding, partner bij Bain & Company.

"Een dergelijke omgeving maakt het gemakkelijk om de basisvoorwaarden over het hoofd te zien die nog steeds bestaan voor robuuste kansen op het gebied van fusies en overnames: kapitaal is over het algemeen beschikbaar voor deals, de meeste bedrijven hebben een sterke cashflow en balansen, en private equity blijft diep in de buidel tasten. We zien dat marktleiders doorgaan met fusies en overnames om in deze turbulente tijden de hoognodige capaciteit toe te voegen."

Een teken van de ongekende volatiliteit van dit jaar zijn de schommelende waarderingen. 2021 kende recordwaarderingen, met gemiddelde bedrijfswaarde/EBITDA-multiples van 15,4. Kijken we scherper naar 2022, dan zien we dat de waarderingen in het eerste kwartaal terugvielen tot slechts 11 keer, om in het tweede kwartaal weer op te veren tot 16,7 keer.

"In het licht van dergelijke turbulentie is het voor dealmakers gemakkelijk om conservatief te worden, maar dat zou een vergissing zijn," zei Andrei Vorobyov, partner bij Bain & Company. "Ons onderzoek toont aan dat de grootste verschuivingen op de concurrentiemarkt plaatsvinden in tijden van turbulentie. Bedrijven die gedurende de hele economische cyclus investeren, hebben de kans om de toekomstige ontwikkelingen in hun sector mede te bepalen en veel hogere rendementen te behalen dan bedrijven die incidenteel participeren."

Uit een studie van Bain & Company onder bijna 3.900 bedrijven blijkt dat recessiewinnaars een gemiddelde samengestelde jaarlijkse EBIT-groei van 14 procent realiseren in de 13 jaar na een recessie, vergeleken met een nulgroei voor de recessieverliezers. Terwijl de winnaars hun bedrijfsstrategieën aanpassen aan tijden van onzekerheid, blijven zij fusies en overnames gebruiken als een van de belangrijkste instrumenten om hun concurrentievoordeel te vergroten en te versterken. 

Bedrijven die willen doorpakken, moeten om te beginnen hun draaiboek voor fusies en overnames herzien en scenarioplanning toepassen, zodat leidinggevenden een duidelijk beeld krijgen van het volledige scala van mogelijke uitkomsten.
 

Gerelateerde artikelen